Tai buvo padaryta Pirmosios nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdyje, vykusiame Kultūros paveldo departamente. Tarybos nariai vienbalsiai pritarė, kad teisinė šių objektų apsauga būtų panaikinta. Šis objektas iki šiol buvo saugomas valstybės.

Tačiau tarybos narei - Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto lektorei Ingai Zakšauskienei kilo neaiškumų dėl tilto ir skulptūrų suplakimo į vieną objektą. "Tai - klaidinga. Juos reikėtų atskirti", - mano I. Zakšauskienė.

Vilniaus universiteto muziejaus direktorius Ramūnas Kondratas paaiškino, kad XVI a. statyto tilto nėra - Žaliasis tiltas su Vyčiu buvo sunaikintas. Sovietų pastatytas kitas tiltas, o skulptūros jį papuošė vėliau. "Tai - sovietų suprojektuotas ir pastatytas tiltas, neturintis nieko bendra su istoriniu Žaliuoju tiltu", - sakė R. Kondratas.

Anot architekto, menotyros mokslų dr. Kęstučio Lupeikio, meninės vertės šie objektai neturi.

"Jeigu tų skulptūrų realizmą būtų galima palyginti su Mikelandželo, Ogiusto Rodeno (Auguste Rodin) kūrinių realizmu, būtų juokinga. Jaunoji karta Žaliojo tilto skulptūrose galbūt įžvelgia tam tikrą atrakciją, šaržą. Aš nei atrakcijos, nei jų meninės vertės nematau.

Man, kaip žmogui, kaip piliečiui, vedant svečius per šį tiltą, būdavo gėda. Nežinodavau, kaip paaiškinti, ką atsakyti, kodėl jos čia stovi", - kalbėjo K. Lupeikis.

Anot K. Lupeikio, kai negalime renovuoti Lukiškių aikštės ir kitų svarbių objektų, mesti lėšas propagandinių reliktų restauravimui būtų nusikaltimas.

Nors posėdžio tema buvo panaikinti tilto ir keturių jo skulptūrų teisinę apsaugą, kai kuriems tarybos nariams parūpo tolesnis skulptūrų likimas. Jų nuomone, sovietmetis paliko tam tikrą įspaudą, todėl būtų gerai, kad tos skulptūros atsidurtų muziejuje. Esą kada nors tai bus įdomūs objektai.

Dauguma tarybos narių nerekomendavo skulptūras perduoti ar padovanoti privačiam muziejui, o pasisakė, kad jos būtų perduotos valstybinį statusą turinčiam muziejui.