D. Žalimas „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ penktadienį paaiškino, kad minėtas Hagos teismo sprendimas svarbus, nes vienoje atveju yra įvykdomas teisingumas.

„Aišku, tai yra vienos iš šalių, kurios piliečių pakankamai daug žuvo, nacionalinio teismo sprendimas, bet jis suteikia vilties, kad bus ateity ir daugiau panašių bylų ištirta, bet, aišku, turint omenyje visą agresiją prieš Ukrainą, tai būtų tubūr per naivu tikėtis, jog absoliučiai visi karo nusikaltimai bus ištirti“, – svarstė teisininkas.

Visgi, pasak jo, tam, kad būtų galima kalbėti apie nusikaltimų ištyrimą ar kokį nors žalos atlyginimą, turime laukti Rusijos pralaimėjimo kare.

„Tai nėra labai paprastos bylos. Reikia suprasti, kad, ypač Nyderlandų ar kiti tarptautiniai tyrėjai, neturėjo tiesioginės galimybės tirti vietoje. Rusijos bendradarbiavimas ir daugelis kitų veiksnių lemia pakankamai ilgą tyrimą. Jei šalys geranoriškai bendradarbiautų, aš manau, kad tai, be abejo, įvyktų daug greičiau, bet turbūt neverta norėti, jog agresorius bendradarbiautų tiriant jo paties nusikaltimus“, – sakė D. Žalimas.

Taip pat, kaip paaiškino buvęs KT pirmininkas, nacionaliniam teismui išnagrinėti tokią bylą yra ypač sudėtinga.

„Kad ištiriama ir, atrodytų, per labai ilgą laiką – daugiau kaip 8 metai praėjo – neturėtų labai stebinti. Kartais ir kai kurie grynai nacionalinių nusikaltimų tyrimas užtrunka ne mažesnį laiką“, – pastebėjo pašnekovas.

Dainius Žalimas

Jo teigimu, Rusija dabar Hagos teismo sprendimo tiesiog nepripažins ir nevykdys, o tai jau viešai pareiškė. Visgi, pasak D. Žalimo, kitos šalys savarankiškai spręstų, ar vykdyti tokį Nyderlandų teismo sprendimą, pavyzdžiui, dėl rusiško turto konfiskavimo.

„Aš manau, kad kitos šalys čia be jokių kliūčių gali tuos sprendimus įvykdyti. Bent jau tiek, kiek tai susiję su žalos išieškojimu, o pati Rusija tam kelio užkirsti, vargu, ar sugebės. Tik, aišku, pati to nevykdys“, – sakė teisininkas.

Pašnekovas taip pat sakė, kad tikėtina, jog ir karo Ukrainoje rusų vykdomi nusikaltimai bus tiriami ilgai.

„Aš tikrai čia nepridėsiu optimizmo. Tarptautinis Baudžiamasis Teismas yra pradėjęs tyrimą dėl karo nusikaltimų ar nusikaltimų žmoniškumui. Reikia turėti omenyje, kad ten ne vienas nusikaltimas“, – kalbėjo D. Žalimas.

„Jeigu Rusija pralaimės, matyt, atsiverstų papildomos perspektyvos greitesniam teisingumui, bet šie nusikaltimai žmoniškumui ir karo nusikaltimai (…) tikrai pakankamai ilgai truks“, – sakė teisininkas.

Vis dėlto, jo teigimu agresijos nusikaltimo prieš Ukrainą tyrimas galėtų įvykti greičiau, bet tam reikia Specialiojo Tribunolo.

„Štai ten su įrodymais yra gerokai paprasčiau, nes tai yra vadovybės nusikaltimas. (…) Ten teisingumas galėtų užtrukti, tarkime, iki metų. Mums reikėtų visiems valstybių lygmenyje pasistengti, kad toks Specialusis Tribunolas atsirastų, kuris įvardintų būtent Rusijos ir Baltarusijos vadovybės kaltę bei paskirtų atitinkamas bausmes už agresiją prieš Ukrainą. Manau, toks gal geriausias ir greičiausias kelias į tarptautinį teisingumą“, – akcentavo D. Žalimas.

Ukraina

Jis paaiškino, kad Hagos teisme nuteisti asmenys niekada nebesijaus saugūs.

„Dabar jie, pavyzdžiui, sunkiai galėtų išvykti į Rusijos į bet kurią kitą šalį, nes rizikuotų, kad juos vienur ar kitur sulaikys. Kitas dalykas – nežinia, ar jie saugūs bus pačioje Rusijoje. Jei projektuotume ateitį taip, kad Rusija kare pralaimės, tai aš manau, kad gali juos teisingumo rankos pavyti pačioje Rusijoje“, – teigė buvęs KT pirmininkas.

Visą „Žinių radijo“ laidą klausykite čia: