Jeigu būtų nuspręsta, kad kai kurios savivaldybės bus smulkinamos, tai būtų įgyvendinta per trejus metus iki 2011-ųjų, kai vyks eiliniai vietinės valdžios rinkimai.

Šiuo metu Lietuvoje yra 10 apskričių, 60 savivaldybių ir 546 seniūnijos. Yra įvairių pasiūlymų, susijusių su vietine valdžia - mažinti apskričių įgaliojimus, apskritai jas panaikinti, iki ar net didinti savivaldybių skaičių, didinti seniūnijų savarankiškumą.

Valdžia yra nustačiusi naujos savivaldybės įsteigimo kriterijus. Naujame vietinės valdžios darinyje turi gyventi ne mažiau kaip 15 tūkst., jo administraciniame centre - ne mažiau kaip 3 tūkst. žmonių. Naujas administracinis centras turi būti ne arčiau kaip už 20 kilometrų nuo jau egzistuojančio savivaldybės centro.

Taip pat turi būti pakankami administraciniai gebėjimai, pakankami finansiniai resursai, kad savivaldybė sugebėtų išgyventi iš savo surenkamų mokesčių bei centrinės valdžios dotacijų, neviršijančių įstatymų nustatytų normų.

Administracinio suskirstymo reformų planuose numatyta dar labiau susmulkinti savivaldybes ir pasiekti, kad jų skaičius būtų 88. Į savivaldybių centrus taip pat pretenduotų Dūkštas, Dusetos, Obeliai, Subačius, Vabalninkas, Kavarskas, Švenčionėliai, Rūdiškės, Veisiejai, Gelgaudiškis, Ežerėlis, Tytuvėnai, Varniai, Šeduva, Linkuva, Venta, Skaudvilė, Priekulė.