Memorandumo tikslas - sumažinti žuvusių ir skęstančiųjų skaičių Baltijos jūros paplūdimiuose bei užtikrinti, kad poilsiautojai laikytųsi savivaldybių patvirtintų saugaus elgesio vandenyje taisyklių.

Memorandume, kurį inicijavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių rinktinė, numatyta siekti, kad skęstančiųjų skaičius Baltijos jūros paplūdimiuose būtų „kiek įmanoma mažesnis“, pripažįstamas poreikis stiprinti bendradarbiavimą siekiant prevencijos, kuri padėtų užkirsti kelią nelaimingiems atsitikimams ar nusikaltimams Baltijos jūros pakrantėje.

Memorandumą jau yra pasirašiusios Palangos, Neringos, Klaipėdos rajono savivaldybės, Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos, jį praėjusią savaitę palaimino ir Klaipėdos miesto savivaldybės taryba.
Be minėtų institucijų, susitarimą turėtų pasirašyti Policijos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentai, Vidaus reikalų ministerija, Viešojo saugumo tarnyba.

Dokumente įsipareigojama koordinuoti veiklą teikiant pagalbą ir užtikrinant prevenciją paplūdimuose bei skirti tam reikiamus išteklius, fiksuojant pažeidimus, teikiant metodinę pagalbą vieni kitiems vykdant žmonių paiešką ir gelbėjimą. Taip pat numatoma vykdyti bendras pratybas, mokymus, tobulinti gelbėjimo ir paieškos operacijų planavimą, atlikti reikiamus tyrimus.

Klaipėdos miesto Savivaldybės atstovai pažymi, kad šiuo metu aktyviai bendradarbiaujama su Klaipėdos apskrities policija, VSAT, pasirašius memorandumą tikimasi ir kitų tarnybų didesnio indėlio.

Opozicijos atstovė Nina Puteikienė piktinosi, kad šiuo metu Klaipėdoje dar nėra parengtos elgesio paplūdimiuose taisyklės, tad siūlė iš pradžių tai padaryti ir tik tuomet pasirašyti memorandumą, tačiau už klausimo atidėjimą balsavo ji vienintelė.