„Kad nebūtų takoskyros ir užprogramuotų konfliktų, mero institucija turėtų būti vykdomoji. Merai turėtų būti tikrieji miestų ir rajonų šeimininkai“, - dienraščiui „Lietuvos žinios“ tvirtino V.Bukauskas.

Jis pripažino, kad Vietos savivaldos, Vietos savivaldos rinkimų įstatymai buvo keičiami ne kartą, bet realiai padėtis nepasikeitė - meras kaip buvo, taip ir liko atstovaujamosios institucijos, - t.y. savivaldybės tarybos, vadovas.

„Mero institucija turėtų tapti vykdomąja institucija - beje, už tai pasisakė ir 101 praėjusios kadencijos Seimo narys. Tik taip ji galės įgyvendinti savo projektus. Dabar visus asignavimus, programas valdo administracijos direktorius. Jo rankose sutelktos ir visos galios, nors visuomenė savo lūkesčius sieja būtent su tiesiogiai išrinktu meru“, - argumentavo parlamentaras.

Tuo metu VVSK pirmininkas Povilas Urbšys laikosi kitokios nuomonės. Anot jo, būtent šiuo metu savivaldoje rasta pusiausvyra ir stabilumas.

„Jei įstatymais būtų įteisinta galimybė merams atsivesti savo komandas, ir jos būtų priimamos be jokių apeliacijų, kai kuriose vietovėse susidarytų mažos diktatūros. Beje, pavyzdžių jau turime. Tokiose savivaldybėse nėra daug demokratijos, nes nereikia ieškoti politinio problemų sprendimo, galima tiesiog primesti savo valią kitiems. Todėl kyla daug bėdų - neteisėtai atleidžiami žmonės, kyla piktnaudžiavimo valdžia apraiškų“, - dienraščiui kalbėjo P.Urbšys.