Seimo TS-LKD frakcija inicijuoja kreipimąsi į Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę, reikalaudami atleisti iš pareigų VRK pirmininką Z. Vaigauską.

„Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas yra įgaliotas užtikrinti deramą šios Komisijos darbą. Tačiau šie Seimo rinkimai akivaizdžiai rodo, kad esamas Komisijos pirmininkas nebesugeba tinkamai susitvarkyti su šiomis pareigomis“, – rašoma frakcijos pranešime spaudai.

Teigiama, kad pirmiausia nebuvo užtikrinta rinkėjų asmens duomenų apsauga. Rinkėjai skundėsi, kad norint atsispausdinti rinkėjo kortelę puslapyje www.rinkejopuslapis.lt, sistema užstrigo. Vėl bandant prisijungti prie minėtojo puslapio, pasirodė ne prisijungiančiojo duomenys, bet kitų žmonių duomenys – vardai, pavardės, adresai, asmens kodai. Vėliau prie minėto puslapio kurį laiką apskritai nebuvo galima prisijungti.

„Buvo gauta daugybė užsienyje gyvenančių lietuvių skundų dėl netinkamo 2016 m. Seimo rinkimų organizavimo ir dėl sudėtingų sąlygų įvairiose užsienio šalyse gyvenantiems lietuviams atlikti savo pilietinę pareigą“, – teigiama frakcijos pranešime.

Gabrielius Landsbergis

TS-LKD vedlys G. Landsbergis sako, kad, pagal galiojančią procedūrą, Z. Vaigauskas gali būti atleistas dar prieš susirenkant naujam Seimui, o antrasis turas esą dabar nėra taip svarbu.

„Manau, dar didesnės suirutės rinkimų laikotarpiu nereikia. Bet reikia aiškiai pasakyti, kad pirmasis turas buvo organizuotas itin neprofesionaliai ir su daugybę problemų. Noriu, kad viskas būtų fiksuota, ir tai neišdiltų iš atminties“, – pabrėžė G. Landsbergis.

G. Landsbergio pasiteiravus, ar jis mato tik Z. Vaigausko ir VRK atsakomybę dėl nesklandžių rinkimų, atsakė: „Šiandien matau jo atsakomybę. Kaip pareigūno, vadovo organizacijos, kuri buvo nepasirengusi vieninteliam ir svarbiausiam reikalui.“

R. Karbauskis: gal mes esame užprogramavę problemas?

LVŽS lyderiai Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis taip mano, kad Z. Vaigauskas turėtų likti poste, kol nepasibaigs antrasis Seimo rinkimų turas.

„Manau, kad šiuos rinkimus pabaigti reikia, o po to turi priimti sprendimus pats. Ar mane asmeniškai tenkina VRK darbas? Ne“, – konkrečiai atsakė S. Skvernelis.

Pasak S. Skvernelio, VRK turi įvykti esminiai pokyčiai. „Kai rinkimų kampanija prasideda prieš pusmetį, bet nėra sureguliuota, kas yra rinkiminės kampanijos dalyvis... Bandoma interpretuoti, kad tu kažkur kažkada pasakei, jog dalyvausi, ir tuoj tampi kampanijos dalyviu – absurdas. Visi cenzūros dalykai, kortelių lakštų spausdinimai, rezultatų skaičiavimai... Ten reikia esminių pokyčių. Reikia kito principo, formuojant VRK“, – įsitikinęs S. Skvernelis.

Savo ruožtu R. Karbauskis sako, kad jų atstovė Seime Rima Baškienė taip pat pasirašė dėl Z. Vaigausko atstatydinimo – kaip dėl paties principo, kad VRK darbas yra visiškai nepatenkinamas. „Žmogus, atrodo, yra pasakęs, kad prisiims atsakomybę. Pažodžiui suprantu, kad jis iškart po rinkimų atsistatydins? Bet kokiu atveju, jei tai neįvyks, dabar tikrai neatsiras nė vienos partijos, kuri taptų jo saugotoju ar gynėju“, – portalui LRT.lt kalbėjo R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Vis tik kalbos nuversti Z. Vaigauską nedelsiant R. Karbauskiui primena populizmą: „Kas eis laikinai? Jo pavaduotoja? Ką tai pakeis? Ar mes labiau pasitikėsime VRK, jei jo nebus? Mes turime šnekėti, kiek ten turi būti partijų atstovų, profesionalių žmonių. Klausimas susijęs ne tik su pirmininku, bet ir lėšomis, kurios skiriamos apygardų, apylinkių nariams. Žmonės nenori eiti dirbti. Turime faktų, kad tam tikrose komisijose niekas negali užpildyti protokolų kompiuteriu, nes nemoka naudotis kompiuteriu. Juokinga, bet taip yra“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininko nuomone, tai nėra tik vieno žmogaus problema. Pasak jo, kyla klausimų, kiek yra ir partijų interesų.

„Dabar viską suvedame į kažkokį žmogų ir sakome, kad viskas yra blogai. O gal viešųjų pirkimų sistema pas mus kvaila? Kad visais atvejais taikome pigesnio varianto tvarką. Bet ar tai – saugesnė tvarka? Taip pat kaip ir vaikus maitiname pirkdami pigesnį produktą, tačiau ar elgiamės teisingai? Turime pažiūrėti sistemiškai, kad, darydami vieną ar kitą sprendimą neturėtume tokios situacijos, kai po penkerių metų sakysime, koks blogas žmogus, nes nieko nepadaro. Ką jis gali padaryti, kai esame užprogramavę tas problemas?“ – klausia R. Karbauskis.

Z. Vaigauskas: tai būtų dezertyravimas

VRK pirmininkas, LRT.lt paklaustas, kaip vertina konservatorių reikalavimą atleisti jį iš pareigų, teigė norintis pirmiau perskaityti kreipimąsi, o tada vertinti.

„Tegul vertina kiti mano darbą. Jei galvoja, kad mane reikia dėl tų sutrikimų varyt lauk iš karto... politikams spręsti. Man taip į akis niekas nepasakė. Galėtų konservatoriai į akis pasakyt arba išklausyt, kokios problemos. Nemanau, kad jie norėtų pasakyti vien kaltinimus. Jų pačių narys dirba Komisijoje, turbūt visi suinteresuoti, kad rinkimai būtų įgyvendinti kaip galima geriau. Sunku pasakyti, koks jų reikalavimas. Man tai daugiau panašu į dezertyravimą, paliekant nepadarytą darbą. Nemanau, kad jie šitaip nori“, – LRT.lt komentavo Z. Vaigauskas.

LRT.lt pasiteiravus, ar jis ketina atsistatydinti iškart po rinkimų, Z. Vaigauskas tikino nebesiekiantis kadencijos, o ir šios esą nesiekė. „Jei kas laiko, kad mano dabartinis, šią sekundę, atsistatydinimas naudingas rinkimų komisijos darbui – tegul pasako“, – atsakė Z. Vaigauskas.

Savo ruožtu VRK pirmininko pavaduotoja L. Matjošaitytė teigė norinti susilaikyti nuo Z. Vaigausko darbo vertinimo. „Nevertindama komisijos pirmininko veiklos, norėčiau atkreipti dėmesį į informacines technologijas pasiūliusios bendrovės veiklą. Manau, kad ji nėra visiškai tinkama ir neatitiko VRK lūkesčių“, – kalbėjo L. Matjošaitytė.

Laura Matjošaitytė

Pasak jos, sunku būtų kalbėti apie pokyčius VRK tarp pirmojo ir antrojo rinkimų turų – esą taip būtų įnešta dar daugiau sumaišties.

LRT.lt pasiteiravus, kokių klaidų, jos manymu, VRK padarė per šiuos rinkimus, atsakė: „Iš VRK pusės gal daugiau akcentuočiau kai kurias apylinkes, apygardas, komisijų narius, kurie dirbo su ta sistema. Žinoma, visokių klaidų pasitaikė, ir dėl nuovargio buvo privelta klaidų į sistemą, reikėjo taisyti. Pirmadienį dar buvome negavę kelių apylinkių duomenų. Taip pat ne visi politinių partijų deleguojami komisijų nariai įsigilina į rinkimų įstatymus ir visus reikalavimus. Partijoms reikėtų atsakingiau deleguoti asmenis. Iš komisijos narių buvo šalinama keletas asmenų.“

L. Matjošaitytės teigimu, problema yra ir nepakankamas finansavimas. „Mano asmenine nuomone, būtų klausimas, ar nereikėtų planuoti didesnio biudžeto ir prašyti, kad rinkimams būtų skirta daugiau lėšų. Šiemet rinkimų organizavimui buvo skirta daugiau nei milijonu eurų mažiau. Tai atsiliepia ir komisijų narių darbo kokybei, norui organizuoti rinkimus“, – kalbėjo VRK pirmininko pavaduotoja.

L. Matjošaitytė nepanoro kalbėti apie tai, ką darytų, jei jai būtų pasiūlyta vadovauti VRK. LRT.lt žiniomis, užkulisiuose vis paminima L. Matjošaitytės pavardė kaip galimos VRK vadovės.

„Nekomentuosiu šito klausimo. Niekas apie tai nesakė, negirdėjau. Negaliu komentuoti. Tikrai nenorėčiau savęs vertinti, tegul vertina kiti. Kiekvienas žmogus turbūt svarsto, būti ar nebūti, kai yra pasiūlymas. O kai jo nėra... Tai – per daug rimti dalykai, kad būtų galima svarstyti teoriniu lygiu“, – LRT.lt atsakė VRK pirmininko pavaduotoja.

VRK pirmininką skiria Seimas Seimo pirmininko teikimu. Dabartinis VRK vadovas šiai įstaigai vadovauja jau 22 metus. Ilgametis vadovas ne sykį kalbėjo apie planus trauktis iš šio posto, tačiau ir toliau liko tvirtai stovėti prie VRK vairo.