Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas prieš kelias dienas viešai prabilo apie tai, kad socialdemokratams atstovaujantis europarlamentaras Z. Balčytis pagaliau išvyks daryti tarptautinės karjeros JAV, apie kurią kalba nuo pavasario.

„Klausti apie tai reikia paties Z. Balčyčio, bet mes išvadas darome iš tuštėjančio europarlamentaro biuro, nes panašu, kad jis savo padėjėjus po truputį išlydi į kitus darbus. Taigi, vis dėlto reikia manyti, kad Z. Balčytis po truputį rengiasi išvykti“, – trečiadienį DELFI sakė G. Paluckas.

Z. Balčytis patvirtino šią informaciją. Nuo pavasario apie tarptautinę karjerą, dėl kurios atsisakytų europarlamentaro mandato, kalbantis politikas DELFI sakė atleidžiantis savo komandą.

„Faktiškai visi mano žmonės yra atleisti. Penki, gal septyni, kiek jų čia bebuvo likę. Kai kas išėjo anksčiau, kai kas dar pasiliko, dėl įvairių kitų dalykų. Bet trumpam, palyginus. Manau, kad iki gruodžio mėnesio su visais atsisveikinsime“, – kalbėjo jis.

Politikas, kalbėdamas su DELFI, neslėpė jau gyvenantis kelionės nuotaikomis, nors ir neatskleidė naujo karjeros etapo pradžios datos.

„Manau, labai greitai bus aišku. Mano lagaminai yra supakuoti“, – sakė jis.

DELFI primena, kad kovą Z. Balčytis paskelbė ketinantis atsisakyti europarlamentaro mandato dėl didesnės karjeros. Koks tai darbas, jis iki šiol neatskleidžia, tik užsimena, kad dalyvaus tarptautinės organizacijos veikloje, dalį savo darbo laiko praleisdamas Europoje, dalį – JAV, dėmesį skirdamas pasaulio valstybių ekonomikai, finansams bei prognozėms.

Jei Z. Balčyčio planai bus realizuoti, jo paliktą kėdę Europos Parlamente pirmiausia pretenduotų užimti buvęs LSDP atstovas, o dabar nepartinis Seimo narys G. Kirkilas.

Dar rugsėjo pabaigoje jis žiniasklaidai tvirtino, kad vyktų į Briuselį, tačiau trečiadienį, kalbėdamas su DELFI prabilo kitaip.

„Jeigu europarlamentaro vieta atsilaisvins, tada spręsiu. Bet manau, kad ne (nevažiuosiu – DELFI). Aš manau, kad čia blefas“, – pareiškė jis.

G. Kirkilas užsiminė, kad dėl jo išvykimo „blefuoja“ dabartiniai LSDP lyderiai.

„Tai yra blefas, nes jie Seime neturi septynių narių. Todėl tikisi, kad aš išvažiuosiu“, – kalbėjo buvęs vienas iš LSDP lyderių.

Dėl darbo Briuselyje G. Kirkilui atsisakius Seimo nario mandato, jį pakeistų Bronius Bradauskas, pastaruoju metu deklaravęs nepritarimą vadinamųjų „maištininkų“ pozicijai ir savo lojalumą LSDP pirmininkui G. Paluckui.

DELFI primena, kad po praėjusį šeštadienį įvykusių LSDP ir dalies šiai partijai atstovavusių Seimo socialdemokratų skyrybų, ši partija parlamente turi septynis atstovus, kol kas dirbančius toje pačioje frakcijoje, kaip ir partinių bilietų netekę ar atsisakę buvę „bičiuliai“.

Socialdemokratų Seime padėtį sunkina tai, kad suburti parlamentinei frakcijai reikia septynių politikų, o iš septynių LSDP atstovų vienam – Mindaugui Basčiui – gresia apkalta dėl kilusių įtarimų sulaužius parlamentaro priesaiką. Jam pasitraukus iš Seimo, socialdemokratų skaičius būtų nepakankamas frakcijai suburti.

Jei G. Kirkilas atsisakytų galimybės dirbti Briuselyje, į Z. Balčyčio vietą pagal partijos sąrašą pretenduotų parlamentaras Juozas Olekas, ir tokiu būdu LSDP atstovų Seime dar sumažėtų.