Asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ likvidavimo klausimo netrukus imsis aukštesnės instancijos teismas.

Tuo pat metu Generalinė prokuratūra tebevykdo ikiteisminį tyrimą dėl padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą, kuriame figūruoja pagrindiniai šios asociacijos veidai.

Vienas iš jų, likviduojamai partijai „Socialistinis liaudies frontas“ praeityje vadovavęs E. Jagelavičius nuo praėjusiųjų metų vasaros gyvena Baltarusijoje.

Paaiškėję nauji faktai leidžia manyti, kad šioje šalyje A. Paleckio bendražygis galėjo pasislėpti po kelionės į rusų okupuotas Ukrainos sritis.

„Viskuo pasirūpino Gynybos ministerija“

Apie savo kelionę E. Jagelavičius pasipasakojo kito į Baltarusiją atvykusio ir čia politinio prieglobsčio pasiprašiusio Kremliaus gerbėjo, latvio Romano Samulio laidoje.

„Ten patekau 2022 metų liepą. Mus pakvietė į „presturą“ (kelionę, specialiai organizuojamą žurnalistams – aut.), ten dalyvavo apie 47 korespondentai iš viso pasaulio“, – blogerio laidoje kalbėjo E. Jagelavičius.

Pasak jo, išvyką organizavo Rusijos Gynybos ministerija.

Jis pasakojo buvęs vienas pirmųjų lietuvių, apsilankiusių šiose teritorijose. E. Jagelavičiaus teigimu, kelionės metu buvo aplankytas ne vienas miestas: Mariupolis, Melitopolis, Luhanskas, Doneckas, Sjeverodoneckas, Lisičianskas.

Paklaustas, kaip jis ten nuvyko, A. Paleckio bendražygis dėstė, kad Rusijos Gynybos ministerija viskuo pasirūpino, taip pat ir keleivių saugumu.

„Buvo ir specialus autobusas, ir „specnazas“ saugojo labai rimtai. Nes tokie žurnalistai kaip mes ten – taikinys numeris vienas ukrainiečių DRG (diversantų ir žvalgybininkų grupėms – aut.). Jie tokius labai medžioja“, – aiškino jis.

Kad E. Jagelavičius neišsigalvojo šios kelionės, įrodo jo filmuoti kadrai.

Viename karys, kurį A. Paleckio bendražygis vadino „Luhansko armijos kapitonu“, rodė iš ukrainiečių pagrobtus vakarietiškus ginklus, prieš kameras pasakojo, neva ukrainiečiai prisidenginėjo taikiais gyventojais.

A. Paleckio bendražygis Melitopolyje nufilmavo žmones, kurie ukrainietiškus pasus keitė į rusiškus, kalbino Rusijos pajėgų okupuotų miestų gyventojus.

E. Jagelavičiaus kelionė.

Pernai rudenį kalbėdamas su baltarusių propagandistais E. Jagelavičius pasakojo Baltarusijoje gyvenantis nuo liepos mėnesio.

„Jeigu jie nori, tegu atvažiuoja į Baltarusiją ir mane čia apklausia“, – netrukus po to, kai Lietuvoje pareigūnai krėtė jo tėvų ir bendražygių namus, aiškino jis.

Gali būti, kad negrįžti į Lietuvą jis nusprendė būtent po šios kelionės, vykusios tą patį mėnesį.

Pernai rugpjūtį Valstybės saugumo departamentas patvirtino, kad yra surinkęs ir perdavęs ikiteisminius tyrimus atliekančioms institucijoms duomenis apie „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ atstovų veiklą, kuri, departamento vertinimu, kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Paskelbė paiešką

Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Rita Studienė Delfi teigė, kad pernai rugpjūčio 5 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl padėjimo kitoms valstybėms ir jų organizacijoms veikti prieš Lietuvą tebevyksta, atliekami suplanuoti procesiniai veiksmai.

Apie tai, kad šiame ikiteisminiame tyrime tapo įtariamaisiais, „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ vadovė Erika Švenčionienė ir asociacijos narys Kazimieras Juraitis dar pernai viešai pasipasakojo patys.

Erika Švenčionienė

R. Stundienės atsakyme teigiama, kad šiame tyrime yra dar vienas įtariamasis, kurį ji atsakyme įvardijo tik inicialais – E. J.

Delfi žiniomis, tai yra E. Jagelavičius.

Jis, kaip ir kiti du forumo atstovai, įtariamas padėjęs kitoms valstybėms ir jų organizacijoms veikti prieš Lietuvą.

E. Jagelavičius įtariamas ir tuo, kad, siekdamas gauti dokumentą pateikė įstaigai melagingą informaciją – šis epizodas yra prijungtas prie ikiteisminio tyrimo. Kokią informaciją jis pateikė ir kokį dokumentą siekė gauti, prokuratūros atstovė nedetalizavo.

Generalinės prokuratūros atstovė atskleidė, kad yra paskelbta E. J. paieška.

„Pranešame, kad įtarimai niekam nėra panaikinti, ikiteisminio tyrimo veiksmai yra tęsiami, apie priimtus galutinius procesinius sprendimus visuomenei bus pranešta“, – teigiama Generalinės prokuratūros atsakyme Delfi.

Kalba apie humanitarinę pagalbą

Kovo pradžioje Delfi pranešė, kad E. Jagelavičius „Tarptautinį geros kaimynystės forumą“ įsteigė Baltarusijoje.

Baltarusijos Teisingumo ministerijos pranešime buvo rašoma, kad visuomeninė organizacija „skatins tautų tradicines, dvasines, dorovines ir šeimos vertybes, sieks nacionalinių ir kultūros tradicijų išsaugojimo, skatins tarpusavio supratimą apie istorinį likimą ir siekį išsaugoti suverenitetą ir nepriklausomybę“.

Buvo skelbiama, kad Baltarusijoje įsteigto „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ steigėjais tapo 15 asmenų iš Baltarusijos ir Lietuvos.

Aliaksandras Lukašenka

Dalyvaudamas R. Samulio laidoje E. Jagelavičius aiškino, kad šis fondas jau vysto projektus, susijusius su Rusija, Baltarusija ir gerais santykiais, bet apie juos konkrečiau papasakoti jis pažadėjo ateityje.

„Kas susiję su Luhansku, Donecku, Zaporižia, visa ta pafrontės zona, yra minčių užsiimti humanitarine pagalba. Ten yra kai kurie draugai, kurie galėtų padėti ir žino, kam padėti. Mes apie tai galvojame. Žinoma, kol kas jokių konkrečių dalykų pasakyti negaliu, bet kai tai įgyvendinsime, su tavimi padarysime dar vieną vaizdo įrašą ir viską papasakosime“, – aiškino jis.

E. Jagelavičius periodiškai pasirodo Baltarusijos propagandiniuose kanaluose, kur pasakoja apie sunkų gyvenimą Lietuvoje, apie mūsų šalyje persekiojamus kitaminčius, mini už šnipinėjimą Rusijai nuteisto A. Paleckio atvejį.

„Mane labai puolė, nes aš kaip ir antras žmogus po Algirdo Paleckio, kuris, kaip žinote, Lietuvoje jau sėdi už šnipinėjimą Rusijai – gavo šešerius metus. Pastebėjau tam tikrus signalus, kad man negerai ten grįžti. Be to, draugai sakė, kad, Edikai, gal pagyvenk čia, kol kas negrįžk, nes matome, kad su tavimi gali susidoroti. Nusprendžiau apsidrausti ir į Lietuvą tuo metu nevažiuoti, likau Baltarusijoje“, – A. Lukašenkos režimo propagandistei Kseniai Lebedevai pernai rudenį guodėsi jis.

Jurkonis: tai jau esame matę

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas V. Jurkonis teigia, kad E. Jagelavičiaus kelionė – nei pirmas, nei paskutinis kartas, kai tokie žmonės išnaudojami dezinformacijos ir propagandos tikslams.

„Jie transliuoja, neva yra mąstančių kitaip, bandoma supriešinti neva elitą ir paprastus Lietuvos žmones. Tai mes esame matę anksčiau. Kita viso to dalis yra žinutė tarptautinei auditorijai atliekant tą patį pleišto vaidmenį, siunčiant signalą, neva „mes turime savų kontaktų“, ir čia yra žmonių, remiančių Rusijos pasaulį – tokie žmonės labai tinka tokiam paveikslėliui konstruoti“, – teigė politologas.

Jis pabrėžė, kad galvoti, jog tokie žmonės yra aukšto lygio agentai – neverta.

Be to, anot jo, tai atitiktų Kremliaus interesą sudaryti įspūdį, neva jis viską kontroliuoja, visur turi savo žmonių.

Pasak V. Jurkonio, taip siekiama ir sėti nepasitikėjimą vieni kitais, todėl mūsų bendras tikslas turėtų būti savitarpio pasitikėjimas.

„Kodėl jie tai daro – tyrimo klausimas. Ar tai pinigai, ar karjeros siekimas, ar tai pyktis prieš Lietuvos pareigūnus, ar tam tikras institucijas? Mūsų žinybas turėtų dominti klausimas, kas atsitiko, kad žmogus akivaizdžiai pasirenka bendradarbiauti su puse, kuri mena bloga savo kaimynėms, Lietuvai ir žmogus nesikrato tokio bendradarbiavimo“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)