Suomijos įstojimas į NATO, anot jo, yra labai svarbi gairė Europos istorijoje ir tarptautinėje politikoje, nes galų gale palaidota žalinga koncepcija, ideologija, kad finliandizacija yra neblogas variantas.

„O finliandizacija juk reiškia pavaldumą sovietų Rusijai. Ir ne tik pačios Suomijos, bet ir su perspektyva Švedijai, kuri taip pat buvo gąsdinama, terorizuojama, prilaikoma. Jau Suomijos ir Švedijos įsijungimas į ES buvo negeras, buvo proveržis iš pavaldumo Rusijai, bet dar liko suvaržymas ar apribojimas, kad į NATO negalima ar nereikia, čia bus suerzinimas, supykdyma, pakenks geriems santykiams. O geri santykiai tai ta pati finliandizacija, kuri net Lietuvai buvo siūloma, kai atkūrėme nepriklausomybę. Sakė, kam jums ten tie Vakarai, žiūrėkite kaip Suomijai gerai, ji iš Rusijos ima žaliavas, kuria savo gerovė ir neerzina jos su visomis ES ir NATO. Žinau, atsimenu, kas iš kolegų įkalbinėjo dėl finliandizacijos, paties Brazausko patarėjas“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Nors jis neneigė, kad yra didelis finliandizacijos priešininkas, pripažino, kad tai buvo galimai tinkamiausias santykių tarp Rusijos ir Suomijos modelis, kurį inspiravo vykęs Žiemos karas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)