Anot jo, visuomenę apie tokius įvykius turėtų informuoti institucijos, nors gana dažnai net ir valdžios atstovai apie panašias situacijas sužino iš žiniasklaidos.

„Tai man stebėtina. [...] Tai juk žymi šeima, įtakingi žmonės. Niekas iš jų niekam nieko nepasakė? Keista situacija iš tikrųjų, bet kartais atrodo, kad ir mūsų valstybė keista. Kodėl pačios institucijos, kurios ėmėsi tokių priemonių, neinformavo visuomenės, kad visuomenė nenustebtų sužinojusi ar iš šeimos narių, ar iš atsitiktinių žmonių. Gana dažnai net valdžios vyrai sužino svarbius dalykus iš spaudos, pavyzdžiui, o juk jie turėtų žinoti pirmieji, ir tiesiogiai. O gal žino, bet nesako? Tada irgi kyla klausimų“, – svarsto V. Landsbergis.

Paklaustas, ar sprendimas apie suėmimą neskelbti gali būti susijęs su premjero Sauliaus Skvernelio pareiškimais apie galimas grėsmes nacionaliniam saugumui, profesorius sutinka – tai gali būti susiję, bet priduria, kad nebūtinai taip yra.

„Viskas gali būti susiję. Nesakau, kad tai yra susiję. Pas mus labai dažnai numetama, pavyzdžiui, „gali būti susiję su teroristais“, o jau toliau tiražuojama: „jis susijęs su teroristais“ arba „jis – teroristas“, „jie yra teroristai“. Tai čia broliai žiniasklaidininkai irgi pasitarnauja nebūtinai gera kryptimi“, – sako V. Landsbergis.

Paklaustas, ar Lietuvoje sugebama užtikrinti saugumą, profesorius teigia – pastangų yra, tačiau kai kurios institucijos atrodo silpnos. Kaip teigia V. Landsbergis, A. Paleckio ir buvusio prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderio V. Ivanovo sulaikymas rodo teigiamus poslinkius.

„Matyt, pastangų yra. Tie suėmimai, apie kuriuos trečiadienį tapo žinoma, rodo, kad Lietuva nėra visai bedantė ir nesiginanti, leidžianti, kad su ja darytų, ką nori. Turbūt taip nėra. Tai yra jau toks padrąsinantis momentas, o kaip bus toliau... dar daug ko turi paaiškėti“, – apibendrina V. Landsbergis.

Jis priduria – kai kurios instancijos vis dar atrodo silpnai: „Galbūt Valstybės saugumo departamentas šiuo metu atrodo kaip veiksminga institucija, o Generalinė prokuratūra labai dažnai atrodo keistai, kaip nelabai veiksminga net garsiojoje Sausio 13-osios byloje. [...] Tik pečiais tenka patraukti dėl teisėsaugos kai kurių silpnybių, gal paveldėtų.“