„Sveikinu jubiliejinį suvažiavimą ir artėjantį Sąjūdžio trisdešimtmetį, ta proga linkime sau ir Lietuvai sėkmingos Eurovizijos“, – salę prajuokino V. Landsbergis.

Kalbą jis pradėjo nuo atsiprašymo, kad kalbės „jau paliestomis rimtomis temomis. Ne tomis, viliojančiomis – sakė, pasakė, kas, ką ir kaip pasakė, pakalbėjo ir apkalbėjo privačiuose, o prireikus viešinamuose, laiškuose“.

„Atleiskite, yra rimtų temų . Prieš keletą dienų apie Lietuvą ir Europą, apie mūsų europietiškumą, gerai parašė partijos pirmininkas ir aš jam visai pritariu. Svarstome tuos dalykus ir šiandien“, – sakė V. Landsbergis.

Jis pasidžiaugė, kad pagaliau Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai turi turiningą ideologinį tapatybinį suvažiavimą.

„Ir žmogui, ir tautai, ir organizacijai pravartu sykiais pažvelgti į save ir susimastyti: kas aš? Kur aš? Kam aš?“, – sakė V. Landsbergis.

Pasak konservatorių patriarcho reikėtų kalbėti ne apie Lietuvą ir Europą, o apie mūsų šaly Europoje.

„Žinoma, ne tokioje, kurią vairuos Vladimiras Vladimirovičius. Jums leidžiant, aš to dar tikiuosi, nors Vokietijos ministras užvakar skambėjo kaip Kremliaus ruporas. Tokie buvo makaronai – lapša – apie grynai ekonominį „Nord Stream“, – kalbėjo V. Lansbergis.

Pasak jo, abu plačiai aptariami Europos Sąjungos raidos scenarijai (federalinės ir nacionalinių valstybių Europos) turi pliusų ir minusų.

„Pirmasis konceptas neva siūląs efektyvesnę, stipresnę sąrangą: daugiau centralizacijos, „daugiau Europos“! Girdim tuos šūkius ir jų entuziastus. Jėga, su kuria būtų labiau skaitomasi.

Antrasis konceptas patrauklesnis vietinei patriotinei tradicijai. Be to, suvereniai valdovų savivalės teisei. Įskaitant teisę į atsilikimą, į antrą ir trečią lygmenį“, – sakė V. Landsbergis.

Jis ragino netempti jį prievarta į pažangą, „aš viešpatauju ir darau su savo žmonėm savo žemėje, ką tik noriu“.

„Tokia pavyzdinė dabartinės Rusijos raiška. Tėvynės karas joje tęsiasi. Yra ko muštis. Visi, nepamiršę išsilaisvinimo kovų, tad ir Lietuva, turėtų būti linkę į šią 19-20 a. tradiciją. Net jei ji būtų gudriai pasirinkta – dabar jau „laisvintis iš Europos“. Beje, mūsų „išvaduotojų iš Europos“, tiesiančių pagalbos ranką su „Iskanderais“, nepristigtume.

Tik prisipažinkim suklydę, Lietuvos nepriklausomybininkai. Todėl, būdamas tradiciškai palankus tėvynių Europai, visad raginsiu įdėmiai stebėti, ar iš jos nekyšo senoji tironijų Europa „Sieg heil“!“, – sakė V. Landsbergis.

Kritikavo požiūrį į vaikus

Pasak jo, mažai tesvarstoma, kad yra dar trečiasis ateities konceptas. Jis ateina pats kaip šios dienos, kaip rytdienos tikrovė. Tai išmirštanti Europa.

„Ar ji išmirs demografiškai ir kultūriškai pavienėmis šalimis, ar prieš tai susirinkusi bendrabuty – kur čia pamatinis skirtumas? Esmė yra noras arba nenoras gyventi. Ilgiau, negu ligi pirmadienio“, – sakė V. Landsbergis.

Pasak jo, verta galvoti ir kalbėti apie Europos suverenumą, kuriuo demonstruojama vienybė prieš nedemokratinę išorės galybių hegemoniją, branginant Europoje ir broliškoje krikščionybėje per 2000 metų gimusią demokratiją.

„Žinoma, jeigu dar egzistuoja gyvenimo meilė ir valia gyventi. Ji buvo blykstelėjusi Lietuvoje kaip „Kubiliaus laikų“ baby-boomas, tik patys vengiam prisiminti. Diskutuojam apie vaiko pinigus, ne apie vaiko meilę. Priešingai, galim užmušti vaiką už tai, kad jis neaiškiai ištaria skaitmenis. Nors iš tikrųjų – už tai, kad jo tėvus ėda posovietinis beprasmizmas“, – sakė V. Landsbergis.

Ragino blokuoti Astravo atominės elektrinės statybas

Jis taip pat ragino susitelkti blokuojant netoli sienos su Lietuva Baltarusijoje statomą Astravo atominę elektrinę.

„Telkime Europos Sąjungą mūsų gyvybinei ir išlikimo užduočiai – blokuoti ir atstumti Astravo šmėklą. Jei šiuo klausimu iš esmės apie 10 metų valstybiškai miegam, balsavom net už pabaisos finansavimą, tai tautiniai drabužėliai perspektyvoje virsta įkapėmis. Būkime eurotautininkais ir nesižavėkime savojo tautinio Seimo kolūkiu“, – sakė V. Landsbergis.

Baltarusija netoli sienos su Lietuva, apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, stato Astravo atominę elektrinę. Lietuva nuolat kaltina Minską, kad jėgainė statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų.

Ragino nesižavėti Seimo dauguma

Tačiau be europinių temų V. Landsbergis palietė ir nacionalinės politikos temas.

„Būkime eurotautininkais, ir nesižavėkime savojo tautinio Seimo kolūkiu.(...) Kolūkis negali balsuoti prieš faktinio pirmininko interesus. Jis giriasi niekada neturėjęs interesų konflikto. Nebent gausių atminties konfliktų. Bėda, kad Lietuvos Seimas sėdi savo priekaištingos reputacijos faktinio pirmininko interesų konflikte“, - sakė V. Landsbergis.

Pasak jo, tai yra pagrindinė priežastis, kodėl „žemės nuosavybių jovalas nesvarstytinas“.

„Jovalas skirtas jį srėbti, bet amžinai taip nebus. Imkimės šios programinės užduoties“, - ragino V. Landsbergis.

Jis siūlė tai daryti per žemės fondo viešumo įstatymus. „Kiekvienas metras turi būti žinomas“, - sakė V. Landsbergis.