Šiaurės Lietuvoje gyvenantis R. Buja pirmosios instancijos teismo nuteistas už tai, kad praėjusiųjų metų sausio pabaigoje socialiniame tinkle „Facebook“, viešoje Tomo Vytauto Raskevičiaus“ paskyroje po paskelbta nuotrauka pavadinimu „Meilė yra meilė“, viešai, iš savo asmeninės to paties socialinio tinklo paskyros, parašė komentarą: „Pid...ai job...i bl... naikint jumis bl...“, tokiu būdu viešai niekino Tomą V. Raskevičių dėl jo seksualinės orientacijos.

Teismas tada už šią nusikalstamą veiką jaunam vyrui paskyrė 2750 eurų baudą, ją sumokant per du mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos. Iš nuteistojo nukentėjusiajam priteista 200 eurų neturtinei žalai atlyginti. R. Buja buvo kaltinamas ir tuo, kad tokiu savo komentaru jis viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe dėl jų seksualinės orientacijos.

Pirmosios instancijos teismas vyrą dėl šios nusikalstamos veikos išteisino kaip nepadariusį veikos, turinčios šio nusikaltimo požymių. Su tokiu teismo nuosprendžiu valstybinis kaltintojas nesutiko ir jį apskundė Šiaulių apygardos teismui.

Apeliaciniu skundu valstybinis kaltintojas apeliacinės instancijos teismo prašo Šiaulių apylinkės teismo Pakruojo rūmų nuosprendžio dalį dėl R. Bujos išteisinimo panaikinti ir šioje dalyje priimti naują nuosprendį, kitoje dalyje nuosprendį pakeisti: R. Bują pripažinti kaltu dėl viešo kurstymo smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe dėl jų seksualinės orientacijos ir paskirti 3000 eurų dydžio bauda, šią paskirtą bausmę visiško sudėjimo būdu subendrinti su pirmosios instancijos teismo 2022 metų gruodžio 8 dienos nuosprendžiu paskirta ir neatlikta baudos bausme ir R. Bujai paskirti galutinę bausmę – 3 979 eurų baudą, ją sumokant per du mėnesius nuo apygardos teismo nuosprendžio priėmimo dienos.

Kaip pabrėžė prokuroras, R. Buja iš esmės buvo kaltinamas dėl išsakyto turinio „naikint jumis bl...“. Valstybinio kaltintojo žodžiais, pirmosios instancijos teismas nelaikė tokios „neapykantos kalba“ nusikalstama, todėl nepagrįstai nepripažino kurstymu smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe dėl jų seksualinės orientacijos.

Įvertinusi byloje esančius specialisto išvadoje nurodytus duomenis, paaiškinimus teisme bei atsižvelgusi į tai, kad komentaras buvo parašytas nukentėjusiojo T. V. Raskevičiaus viešoje politinėje „Facebook“ paskyroje, kurią sekanti auditorija nėra nusiteikusi, o priešingai, palaikanti homoseksualius asmenis, kad R. Bujos parašytas komentaras lakoniškas, nekonkretaus pobūdžio, jog komentare pavartoto žodžio „naikint“ gramatinė forma nėra veiksmažodžio liepiamoji nuosaka ir neigiamas komentaro autoriaus požiūris detaliau nemotyvuojamas, apeliacine tvarka bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija pritarė pirmosios instancijos teismo išvadai, kad R. Bujos veiksmai buvo atsitiktiniai, neapgalvoti, labiau spontaniški.

Teisėjų kolegijos įsitikinimu, minimas komentaras negali būti vertinamas kaip raginantis, skatinantis smurtauti ar fiziškai susidoroti su žmonių grupe ir R. Buja neturėjo tyčios sukurstyti kitus asmenis elgtis jo pageidaujamu būdu, negalėjo sukelti realios grėsmės aptariamo baudžiamojo įstatymo saugomoms vertybėms, negalėjo realiai sukurstyti socialinio tinklo naudotojų smurtauti prieš šią žmonių grupę.

Teisėjų kolegija pakeitė pirmosios instancijos teismo praėjusiųjų metų gruodį paskelbtą nuosprendį – už Seimo nario viešą niekinimą dėl jo seksualinės orientacijos paskirtą 2 750 eurų baudą visiško bausmių sudėjimo būdu subendrino su Šiaulių apylinkės teismo Pakruojo rūmų dar 2018 metais rugpjūčio 3 dienos nuosprendžiu paskirta ir neatlikta 979 eurų bauda už kitą padarytą nusikaltimą – Kelių eismo taisyklių pažeidimą – R. Bujai paskyrė galutinę subendrintą bausmę – 3 729 eurų baudą. Kita pirmosios instancijos teismo nuosprendžio dalis palikta nepakeista, teigiama pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)