„Šiai Vyriausybei darbo pradžios turbūt niekas negalėtų pavydėti. Pradėti jį tokiomis sudėtingomis sąlygomis nėra paprasta ir turbūt dalis problemų kyla būtent dėl pačios pandemijos problemos masto. Iš kitos pusės, jeigu mes vertintume pačią Vyriausybės komunikaciją, ypač paskutiniu laikotarpiu, turbūt tam tikri prieštaravimai, tam tikros smulkios problemos, skirtingų Vyriausybės narių skirtingos žinutės, turbūt visa tai visiems pradeda labai akivaizdžiai badyti akis.“

Dėl to, tikino jis, galbūt ir kyla nepasitikėjimas, galbūt nusivylimas tiek Vyriausybe, tiek jos komunikacija.

„Žmonės tada tiesiog pradeda ignoruoti tai, ką sako Vyriausybė.“

Paprašytas palyginti Sauliaus Skvernelio ministrų kabinetą su Ingridos Šimonytės ministrų kabinetu, A. Šuminas teigė, kad dar sudėtingesnėje situacijoje buvo praėjusi Vyriausybė.

„Jie išvis neturėjo laiko pasiruošti kovido pandemijai, nes ji užklupo pakankamai netikėtai, pakankamai greitai ir iš tikrųjų nebuvo aišku nei kas, nei kaip ir reikėjo imtis labai griežtų ir greitų veiksmų. Dabar, aišku, Šimonytės Vyriausybė iš tikrųjų turėjo laiko ir galėjo pasiruošti pandemijos valdymui.

Rinkiminės kampanijos metu buvo tarsi kritikuojama Sauliaus Skvernelio Vyriausybė, kad nesusitvarko su pandemija, bet kaip mes matome, Šimonytės Vyriausybei ne ką geriau sekasi tvarkytis. Panašu, kad tiesiog kritikuoti būnant opozicijoje yra lengviau negu būnant valdžioje ir priiminėjant visus sprendimus ir vykdant realius veiksmus.“

Paprašytas patikslinti, ar jis mano, kad ši Vyriausybė, turėjusi pusmetį pasiruošti valdymui, atėjo nelabai pasiruošusi, atsakė, kad paskutiniai veiksmai rodo, kad jai trūksta koordinacijos.

„Galbūt netgi aiškios lyderystės ir žiūrint į tą pačią premjerę norėtųsi aiškesnio lyderiavimo. Ne tik pasiteisinimo ar bandymo paaiškinti, kad mes nelabai ką galime padaryti ir pan. Iš šios pusės galbūt lūkesčiai Ingridos Šimonytės Vyriausybei buvo tikrai didesni ir turbūt mes drąsiai galime sakyti, kad yra tam tikras nusivylimas jos darbo pradžia.“

Jis taip pat sako, kad žmonės nemato realių veiksmų arba kažkokių vektorių, kur link yra judama ir kada tam tikri veiksmai bus priiminėjami.

„Dabar toks nuomonės keitimas, prieštaravimas ministrų vieni kitiems, iš tikrųjų, neatrodo solidžiai. Turbūt Vyriausybei reikėtų irgi pagalvoti apie tai, kas turėtų komunikuoti Vyriausybės vardu. Tam, kad būtų išvengta tokių prieštaravimų.“

Andrius Šuminas

Pasiteiravus komunikacijos eksperto, kodėl ministrai su premjere tarpusavyje nesusišneka, jo nuomone, pagrindinė problema, kad Vyriausybę sudaro trys partijos.

„Partijų ministrai turi savo interesus, savo tikslus ir iš esmės siekia tiek dominuoti viešojoje dienotvarkėje, tiek prisiimti sau realių veiksmų priiminėjimą ir tokią gal lyderystę. Iš čia ir kyla turbūt didžiausia problema, kad premjerei sunkiai sekasi suvaldyti kitų partijų ministrus.

Girdime ir tam tikras Šimonytės užuominas, kad jeigu ji praras pasitikėjimą, tuomet trauksis ir pan. Vadinasi, yra kažkokios problemos, kurios nėra iki galo iškomunikuojamos. Ji nepasako iki galo, kas yra problema, bet kalba tam tikromis užuominomis (…).“

A. Šuminas sako, kad visuomenė turbūt mato, kad šiuo metu yra komunikacinis ir vadybinis chaosas, mat tik komunikacija negalima visko užmaskuoti.

„Kai vadybiniai sprendimai šlubuoja, tai jokia komunikacija nepagelbės. Tokioje situacijoje visuomenė supranta, kad yra problema ir ji apskritai yra pavargusi nuo pandemijos, ir nuo lavinos dviprasmybių bei skirtingų žinučių.

Dabar žmonės darosi bet kam apatiški ir tada labai sunku tuos žmones įtikinti ar sutelkti kažkokiam bendram tikslui. Vienaip ar kitaip pandemija dar nesibaigė ir mūsų tikrai dar laukia nemažai iššūkių.“

Komunikacijos eksperto teigimu, naujausiose visuomenės apklausose drąsiai galima prognozuoti, kad bus fiksuojamas Vyriausybės ir atskirų jos narių reitingų smukimas. Pasak jo, I. Šimonytė ir jos Vyriausybė darbą pradėjo turėdami nemažą pasitikėjimo kreditą, bet panašu, kad jis po truputį yra iššvaistomas.

„Mes tikrai matysime mažėjančius reitingus tiek valdančiųjų partijų, tiek pačios Vyriausybės.“