Nepalankiai apie Vyriausybę atsiliepia 42 proc. piliečių, o palankiai – perpus mažiau.

„Kai vyko apklausa, tuo metu turbūt vyko migrantų krizės epogėjus: kiekvieną dieną-naktį šimtai atvykdavo ir buvo neaišku, kaip daryti. Plius privaloma vakcinacija – daliai žmonių tas nepatinka“, – LNK televizijai aiškino bendrovės „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys.

To dar nebuvo: Vyriausybės reitingai – dugne

Anot liepos viduryje-rugpjūčio pradžioje atliktos apklausos, pasitikėjimo neturi nė vienas Vyriausybės ministras. Visų vertinimas – neigiamas.

Pasak „Vilmorus“ direktoriaus, tai gali būti pirmas kartas Vyriausybių istorijoje.

„Gal ir nebuvo tokio atvejo“, – svarstė V. Gaidys.

Vis dėlto tokių skaičių nedramatizuoja nei pati premjerė, nei Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, nei pati premjerė.

„Vyriausybė elgiasi teisingai, o priešiškos jėgos tiesiog nesulaukia, kada galima bus atsiimt revanšu, kokiu nors perversmu valdžią“, – LNK komentavo profesorius Vytautas Landsbergis.

I. Šimonytės populiarumas smuko 10 procentinių punktų: birželį premjerę palankiai vertino 40 proc. žmonių, dabar – tik 30 proc.

„Vyriausybė dirba sudėtingu metu. Mes turime dvi krizes tuo pačiu metu: pandemija niekur nesibaigė, prasidėjo hibridinė ataka, kurią organizavo kaimyninės šalies režimas, tai natūralu, kad Vyriausybei yra ką veikti, ne visi Vyriausybės sprendimai patinka. Tai taip turbūt ir galėčiau pakomentuoti“, – reitingus įvertino pati premjerė.

„Vilmorus“ vadovo teigimu, žemi ministro pirmininko reitingai nėra naujiena.

„Premjero reitingai visada maži būna. Išimtys yra – galima būtų surasti keletą epizodų, kai premjeras turėjo teigiamą reitingą. Tai buvo seniai. Čia nieko ypatingo, nieko išskirtinio“, – aiškino V. Gaidys.

Vladas Gaidys

Smuko ir prezidento bei žiniasklaidos populiarumas

Šubuoja ne tik I. Šimonytės reitingas. Apklausos duomenimis, iš 24 reitinguojamų visuomenės veikėjų bei politikų, tik keturi nusipelnė pliuso ženklo: prezidentas Gitanas Nausėda, socialdemokratų partijos vadovė, europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Reitingo viršūnėje išlieka G. Nausėda. Jį palankiai vertina 55 proc. žmonių, tačiau bendrai, per pastarąjį mėnesį prezidento populiarumas smuko 8 procentiniais punktais. G. Nausėda komentuoti tai atsisako.

Partijų rokiruotėje sėkmė gali džiaugtis socialdemokratai. Jie iš pirmosios vietos išstūmė taip pat opozicionierius „valstiečius“. Trečioje vietoje lieka valdantieji konservatoriai.

Įvaizdį sustiprino ne tik socialdemokratai, bet ir juos vedanti partijos pirmininkė V. Blinkevičiūtė.

„Suprantame, kad tokiu atsakingu valstybei laikotarpiu mes turime ne tik kritikuoti, tačiau ir teikti konkrečius siūlymus. Mūsų siūlymai buvo dėl mūsų sienos su Baltarusija sustiprinimo, dėl kariuomenės su tam tikrais įgaliojimais“, – vardino V. Blinkevičiūtė.

„Vilmorus“ apklausa taip pat parodė, kad pasitikėjimas žiniasklaida – žemiausias per 23 metus. Pasitikėjimą išreiškė 25 proc., o nepasitikėjimą – 33 proc. apklaustųjų. Paskutinį kartą žiniasklaida taip blogai vertinta tik 1998-aisiais.