Klausimą Vyriausybės posėdyje pristačiusi vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė teigė, kad pokyčiai daromi atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją Lietuvoje ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pasiūlymus.

Į paveiktų šalių sąrašą šalys bus įtraukiamos pagal naują rodiklį

Apie pokyčius, sergamumo rodiklio keitimą antradienį spaudos konferencijos metu sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Bus siūloma atsisakyti 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų ir susieti paveiktų šalių sąrašą su mūsų esama situacija – į paveiktų šalių sąrašą įtraukti tas šalis, kuriose sergamumo rodiklis būtų ne mažiau kaip 10 procentų didesnis nei mūsų“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Anot jo, šis pokytis negalios trečiosioms šalims, jos bus vertinamos atskirai.

„Kylant sergamumui Lietuvoje, tikslinga į paveiktų šalių sąrašą įtraukti tik tas šalis, kuriose užsikrėtimo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rizika yra didesnė nei Lietuvoje. Siūloma į paveiktų šalių sąrašą įtraukti tas šalis, kuriose 14 dienų sergamumo rodiklis 10 proc. ir daugiau viršija Lietuvos Respublikos atitinkamą sergamumo rodiklį“, – rašome nutarimo projekte.

Šiuo metu koronaviruso paveiktomis šalimis laikomos valstybės, kuriose sergamumas 100 tūkst. gyventojų siekia 25 atvejus. Iš paveiktų šalių atvykusiems ar per jas keliavusiems žmonėms privaloma izoliuotis 14 dienų (su tam tikromis išimtimis).

Pakeitimai, susiję su masiniais renginiais

Ministrų kabinetas trečiadienį taip pat apsisprendė registruoti visų renginių dalyvius, nepriklausomai nuo jų skaičiaus. Į renginių kategoriją būtų įtrauktos ir miestų šventės, mugės.

„Bus teikiamas siūlymas dėl renginių, mugių, kitų viešų renginių priskyrimo renginiams, atsisakoma tos buvusios ribos ir nustatomas reikalavimas, kad visi privalėtų būti registruojami“, – antradienį anonsavo ministras.

Šiuo metu kultūros, pramogų, sporto ir kitų renginių organizatoriai turi registruoti dalyvius, jei renginyje – daugiau nei 300 žmonių.

„Siūloma išplėsti renginių sąvoką, kad būtų aišku, jog renginiams taip pat priskiriami ir nekomerciniai viešieji renginiai, tokie kaip miestų šventės, festivaliai ir kt. organizuoti žmonių susibūrimai.

Taip pat siūloma nustatyti privalomą renginių bilietų platinimą arba dalyvių registravimą visiems renginiams, nepriklausomai nuo žiūrovų ar dalyvių skaičiaus, bei nustatyti pareigą kontroliuoti žiūrovų patekimą į renginio vietą, kad būtų užtikrinta srautų kontrolė ir kontaktų atsekamumas“, – aiškinama nutarimo projekte.

Tai, anot Vidaus reikalų ministerijos atstovų, labai svarbu dėl vykstančių masinių viešųjų renginių, kuriuose organizatoriai neužtikrina žmonių skaičiaus kontrolės.

„Kai į renginius gali patekti bet kuris asmuo ir neįmanoma prognozuoti dalyvių skaičiaus bei užtikrinti kitų reikalavimų laikymosi“, – rašoma dokumente.

Šie pakeitimai, susiję su renginiais, leis geriau užtikrinti pagrindinę infekcijos plitimo prevencijos priemonę – atstumo laikymąsi, taip pat pagrindinę infekcijos valdymo priemonę – kontaktinių asmenų atsekamumą ir jų izoliavimą.

„Iki šiol renginiuose iki 300 dalyvių kontaktą turėjusių asmenų atsekti nebuvo įmanoma, tai reiškia, kad neįmanoma identifikuoti infekcijos plitimo grandinės ir suvaldyti proceso“, – aiškinama dokumente.

Konkrečios visuomenės sveikatos saugos bei higienos sąlygos bus nurodytos operacijų vadovo sprendimuose.