Jis teigė, kad paskutinėmis dienomis fiksuojamas nedidelis atvejų kilimas.

„Bendra situacija, jei žiūrėtume į visos Lietuvos skaičių, tai esame panašioje vietoje, kur buvome prieš 3–4 savaites, kai atrodė, kad prasideda kilimas, bet jis galų gale netapo dideliu atvejų sprogimu. Ta situacija vėl stabilizavosi. Bet šiai dienai rodikliai vėl panašiai rodo, kad esame šiek tiek kilimo stadijoje nedidelio“, – Vyriausybės posėdyje duomenis pristatė Vyriausybės analitikas A. Šimaitis.

Jis aiškino, kad pandemijos pagreitis vėl yra teigiamas, nors ir mažai. Jis teigė, kad nėra tvarios tendencijos, vyksta bangavimas skirtinguose šalies regionuose.

„Mes ilgą laiką buvome neigiamoje pagreičio fazėje – epidemija traukiasi. Paskui apie savaitę turėjome apie savaitę, kai kilimo pagreitis buvo teigiamas. (…) Dabar esame vėl tokioje fazėje, kad jis teigiamas ir šiek tiek kyla. Nėra tvarios tendencijos – ar mes tikrai augame, ar tikrai kylame. Dabar bangavimas vietoje vyksta, tai vyksta regionais. Šią savaitę, panašu, kilimo fazė yra rytų Lietuvos regione, aplink Vilnių ir jo apskritį. Panašu, kad po truputį banguojame į viršų“, – sakė duomenų analitikas.

A. Šimaitis Vyriausybės posėdyje teigė, kad maždaug 20 šalies savivaldybių vidutinis atvejų skaičius kyla, 30 – krenta.

Tačiau sekmadienio duomenimis, net 35 savivaldybėse teigiamų tyrimų procentas vėl pradėjo kilti į viršų.

„Esame bangavimo stadijoje, panašu, kad po truputį banguojame į viršų. Nesame kritimo stadijoje“, – sakė jis.

Vyriausybės duomenų analitikas teigė, kad žvelgiant į atliekamų diagnostinių tyrimų skaičius nėra indikacijų, kad situacija greitai blogės, bet nėra indikacijų, kad ji taps geresnė.

Britiškoji atmaina plinta greičiau

A. Šimaitis ministrų kabinetui teigė, kad ligoninių užimtumo rodikliai skiriasi savivaldybėse. Nors vidutiniškai Lietuvoje stacionare ir reanimacijoje esančių asmenų skaičius mažėja, bet skirtingose savivaldybėse šie skaičiai kai kur auga.

„Vilniuje tiek stacionaro, tiek ir reanimacijos lovų užimtumas kyla į viršų. Praėjusią savaitę Vilniaus regione buvo atidarytos papildomos lovos. O Šiauliuose šie skaičiai krenta. Tai regionai labai skiriasi“, – duomenis pristatė jis.

Bandydamas paaiškinti, kodėl taip skiriasi situacija šalies savivaldybėse, A. Šimaitis užsiminė apie skirtingas koronaviruso atmainas.

A. Šimaitis teigė, kad Lietuvoje dominuoja lietuviškoji koronaviruso atmaina, bet pradeda daugėti britiškosios atmainos atvejai.

„Nedominuoja šita atmaina visoje Lietuvoje. Bet duomenys sekoskaitos yra vasario 20 dienos. Bet jeigu norime operatyviau pažiūrėti atmainų paplitimą, galime žiūrėti kitus parametrus, pavyzdžiui, parametras S geno iškritimas darant PGR testą, šitą mes galime pažiūrėt gana operatyviai. Jei mes pažiūrim vasario 20 dieną, tas procentas buvo apie 20, kas ir buvo maždaug, kiek sudaro Vilniaus apskrity sekoskaitos duomenyse britiška atmaina, tačiau matome, kad per pastarąjį mėnesį tas procentas pakilo iki 50“, – sakė duomenų analitikas.

„Tai yra labai stipri koreliacija tarp to, kiek yra S geno iškritimų ir kiek yra britiškos atmainos, tai galima teigti, kad Vilniuje yra gerokai daugiau britiškos atmainos ne buvo vasario mėnesį, greičiausiai ji ir dominuojanti, turint omeny, kad ji yra pusantro karto labiau plitri ir nuo pusantro iki dvigubai daugiau mirtina“, – sakė Vyriausybės atstovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad situacija apskrityse smarkiai skiriasi, ir bendrai Lietuvoje vis dar dominuoja „ispaniškoji“ viruso atmaina.

„Žiūrint į bendrą Lietuvos situaciją sekoskaitos projekto turime, kad dominuojanti šiuo metu yra ispaniškos atmainos lietuviška versija, ji nuo vasaros pradėjo plisti ir buvo ta atmaina, kuri dominavo rudens bangoj, tačiau taip pat pradeda daugėti britiškos atmainos, kuri dabar sudaro maždaug apie 15 proc. visų, bet čia duomenys vasario mėnesio, nes sekoskaita vėluoja kelias savaites, ir turbūt dabar yra paprogresavusi daugiau“, – sakė A. Šimaitis.

Jis teigė, kad visoje Lietuvoje matosi regioniniai klasteriai.

„Esame tokioje nestabilioje padėtyje, vyksta atvejų bangavimas. Bet gerai, kad dar didelio atvejų sprogimo neįvyko, kaip kuriose kitose valstybėse dėl taikomų karantino priemonių“, – pirmadienį ministrų kabineto posėdyje A. Šimaitis.

Delfi primena, kad Statistikos departamentas pranešė, kad per praėjusią parą šalyje nustatyti 249 nauji COVID–19 atvejai, pastarųjų 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 223,2 atvejo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)