Ministrų kabinetui pateiktoje 2011 metų veiklos ataskaitoje Vyriausybės atstovė pabrėžė, kad iki šiol neįvykdytas dar 2007 metais priimtas Strasbūro teismo sprendimas L. prieš Lietuvą.

Lietuva tuomet bylą pralaimėjo, nes šalyje nebuvo priimtas Civiliniame kodekse numatytas specialus įstatymas dėl teisės pakeisti lytį. Tokio įstatymo nėra iki šiol, nors Vyriausybės atstovė šią problemą iškelia jau ne pirmus metus.

Pasak E.Baltutytės, teisės spragą šiuo metu iš dalies užpildo Lietuvos teismai, tenkindami asmenų skundus ir įpareigodami pakeisti įrašus asmens dokumentuose po užsienyje atlikto lyties pakeitimo bei priteisdami žalos atlyginimą, tačiau to, pasak jos, nepakanka.

"Būtina kuo greičiau imtis priemonių veiksmingam Teismo sprendimo L. byloje į vykdymui, nes egzistuojanti teisės spraga suteikia galimybę kreiptis į Lietuvos teismus dėl žalos atlyginimo, o taip pat išlieka tikimybė, kad bus pripažinti pakartotini (Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos) konvencijos pažeidimai", - rašoma ataskaitoje, kurią Vyriausybė ketina svarstyti trečiadienį.

Lietuva 2008 metais sumokėjo bylą laimėjusiam pareiškėjui 40 tūkst. eurų turtinei žalai atlyginti ir 5 tūkst. neturtinei, tačiau teisės ekspertai pabrėžia, kad tobulinti teisinį reglamentavimą yra būtina. Civilinio kodekso pakeitimą Teisingumo ministerija parengė prieš porą metų, bet jis dar nepateiktas Vyriausybei svarstyti.

Pernai Strasbūre įsikūręs teismas bylose prieš Lietuvą devynis kartus nustatė bent vieną Konvencijos pažeidimą, iš jų penkis kartus - dėl pernelyg ilgos proceso trukmės

E.Baltutytės nuomone, siekiant tobulinti situaciją šioje srityje, būtų naudinga priimti Civilinio kodekso pataisą, kad jame būtų tiesiogiai įtvirtinta asmens teisė į nuostolių atlyginimą dėl pernelyg ilgos ikiteisminio tyrimo ar bylos teisminio nagrinėjimo trukmės.

"Šis įstatymo projektas vis dar laukia svarstymo Seime", - rašoma E.Baltutytės ataskaitoje.