„Reikalauju nedelsiant (...) pašalinti Valstybinės kalbos įstatymo neatitinkančias gatvių pavadinimų lenteles, kuriose nurodyti teisiškai neįregistruoti gatvių pavadinimai Vilniaus mieste Rusų, Islandijos ir Varšuvos gatvėse bei Vašingtono aikštėje“, - rašoma V.Vaičiūnienės rašte Vilniaus merui Remigijui Šimašiui ir administracijos direktorei Almai Vaitkunskienei.

Pasak Vyriausybės atstovės Vilniaus apskrityje, ne lietuvių kalba užrašytos lentelės prieštarauja teisės aktams, kuriuose nurodoma, kad Lietuvoje viešieji užrašai yra valstybine kalba.

Savo ruožtu savivaldybė mano, kad pakabintos dvikalbės lentelės nepažeidžia įstatymų.

„Kadangi minėtos lentelės yra ne visose gatvėse, o tik pavienėse vietose, ir šios lentelės neatrodo kaip oficialios gatvės lentelės, manome, kad Valstybinės kalbos įstatymas nepažeistas“, - rašoma Vilniaus savivaldybės atsiųstame R.Šimašiaus komentare.

Jame pabrėžiama, kad dekoracinio pobūdžio lentelėms yra pritarusi ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija.

Savivaldybė žada pakabinti ir daugiau dvikalbių lentelių.

„Artimiausiu metu planuojami taip pat Totorių, Žydų, Vokiečių gatvių analogiški lentelių atidengimai. Mero nuomone, šis projektas yra puikus draugiško ir atviro Vilniaus įrodymas, gražus pagarbos tautinėms bendrijoms ženklas“, - rašoma komentare.

Rusų gatvės pavadinimas vienoje vietoje užrašytas ne tik lietuvių, bet ir rusų kalba. Islandijos gatvėje šalia lentelės lietuvių kalba kabo ir lentelė islandų kalba, Varšuvos gatvėje šalia vienos lietuviškos lentelės galima rasti lentelę lenkų kalba, o Vašingtono aikštėje yra užrašai lietuvių ir anglų kalbomis.

Visos šios nelietuviškos lentelės Vilniuje įrengtos šiemet.