„Jis skyrė didesnį balą tiems kandidatams, kurie užėmė žemesnę nei pirmą vietą. Jam neatrodė, kad ta laimėtoja yra stipriausia, bet šioje vietoje negali juk taip objektyviai nustatyti, nes vienam komisijos nariui atrodo vienaip, kitam - kitaip“, - BNS penktadienį sakė A.Mačiulis.

Vyriausybei NŽT vadovo konkurse atstovavo Vyriausybės kanceliarijos Kaimo reikalų ir darnios plėtros skyriaus vedėjas Tomas Razauskas.

A.Mačiulis atsisakė vertinti, ar šis konkursas galėjo įvykti neskaidriai, nes teigė nematęs konkurso protokolo.

„Jeigu kitam pretendentui pasirodė, kad kažkas vyko neskaidriai ar vertinimas vyko neobjektyviai, ar stebėtojams pasirodė, kad vyko neobjektyviai, tai galimas ir apskundimas teismui šitų vertinimų“, - sakė Vyriausybės kancleris.

„Paskirtas mūsų atstovas yra žmogus, tikiu, pakankamos kompetencijos, pakankamo sąžiningumo ir pakankamo skaidrumo žmogus. Jis vertino kandidatę, net jeigu galimai ir žinojo tokius ryšius (D.Mūrienės tėvų su žemės ūkio ministre), kuo aš labai abejoju, jis vertino kandidatę objektyviai“, - pridūrė jis.

D.Mūrienės tėvas Regimantas Valiauskas yra rajono savivaldybės administracijos filialo - Gūdžiūnų seniūnijos seniūnas, o motina Zita Valiauskienė - savivaldybės kontrolierė, šiame poste ji dirba nuo 2000 metų.

Ministrė V.Baltraitienė kelerius metus buvo tiesioginė Z.Valiauskienės vadovė: 1999 iki 2004 metų vadovavo Kėdainių rajono savivaldybės administracijai, 2004 - 2005 metais buvo rajono merė.

Kaip rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys, V.Baltraitienė ir Z.Valiauskienė iki Darbo partijos įkūrimo priklausė tai pačiai Naujosios sąjungos partijai, abi su šia partija 2002 metais buvo išrinktos į Kėdainių rajono tarybą. 2008 metais Seimo rinkimuose abi politikės dalyvavo po skirtingų partijų vėliavomis: V.Baltraitienė kaip Darbo partijos atstovė, Z.Valiauskienė kaip Naujosios sąjungos kandidatė. Naujoji sąjunga 2011 metais įsiliejo į Darbo partijos gretas.

Tuo metu R.Valiauskas priklauso Darbo partijai, BNS sakė žemės ūkio ministrė.

D.Mūrienė konkursą į NŽT vadovo postą laimėjo ketvirtadienį. Norą vadovauti šiai tarnybai iš viso buvo pareiškę 27 pretendentai, paskutiniame etape dalyvavo septyni asmenys.

Naujojo NŽT vadovo paieška paskelbta po to, kai sausį iš šių pareigų pasitraukė Daiva Gineikaitė, paaiškėjus, kad ji vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) dar atlieka tyrimą dėl įtariamo bandymo nuslėpti D.Gineikaitės neblaivumą.

Šią savaitę STT pareiškė įtarimus dėl prekybos poveikiu buvusiam NŽT vadovės patarėjui „darbiečiui“ Gintarui Jonui Furmanavičiui. Jį į darbą priėmė D.Gineikaitė. G.Furmanavičiaus narystė partijoje buvo sustabdyta.

Žemės ūkio ministrė trečiadienį pareiškė, jog NŽT būtinas apsivalymas.