Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė po susitikimo pranešė, jog Vyriausybei bus siūloma leisti karantiną pratęsti dar mėnesiui.

„Išklausę informaciją apie skaičius, žinoma, galime teigti, kad situacija šiandien yra šiek tiek gerėjanti, matome pozityvius skaičius. Tačiau pats kritimo pagreitis šiek tiek sulėtėjęs. Įvertinus visus argumentus ir skaičius, kurie išsakyti, buvo priimtas sprendimas Vyriausybei pasiūlyti karantino galiojimą pratęsti dar vieną mėnesį, iki vasario 28 dienos“, – sakė ministrė.

„Matome, kad susirgimų kreivė mažėja, tai – griežto karantino rezultatai, tačiau jie dar nėra tokie, kurių siekiame, todėl siūlome pratęsti karantiną. Tikimės, kad artimiausiu metu galėsime pasiūlyti ir pirmus atlaisvinimus verslui“, – teigė vidaus reikalų ministrė, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos pirmininkė A. Bilotaitė.

Agnė Bilotaitė

Posėdžio metu buvo pristatyti ribojimų atlaisvinimų etapai, kurie yra grindžiami epidemiologinės situacijos stebėsenos rodikliais. Kuo mažiau susirgimų, skaičiuojant atvejų skaičių, tenkantį 100 000 gyventojų per 14 dienų, ir teigiamų COVID-19 testų, tuo palankesnė situacija ir galima bus svarstyti atlaisvinimus.

Priimtas sprendimas ministerijoms pavesti savo srityse konkretizuoti ir detalizuoti galimus atlaisvinimus, o kitą savaitę jie būtų teikiami Vyriausybei, tačiau visi atlaisvinimai turėtų būti siejami su sergamumo rodiklių ir teigiamų testų dalimi.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos prognozių, vasario pradžioje galėtų būti pasiektas 500 atvejų skaičius 100 tūkstančiui gyventojų, pasiekus šią ribą galima būtų kalbėti apie atlaisvinimus. Sekmadienio duomenimis, susirgimų vidurkis šalyje siekia 527 atvejus 100 tūkstančių gyventojų.

„Džiugu, kad susitelkę pasiekėme gerėjančių rezultatų. Mums tikrai gerai sekasi, tačiau pusiaukelėje sustoti negalime, norėdami didesnių ribojimų atlaisvinimų, turime išlikti vieningi ir laikytis galiojančių rekomendacijų“, – teigė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Preliminariai planuojama, kad nuo vasario vidurio, jeigu būtų mažėjantys sergamumo rodikliai, galima būtų leisti bendrauti dviem namų ūkiams, taip pat būtų didinimas planinių stacionarinių paslaugų skaičius, atsižvelgus į laisvas lovas sumažėjus COVID-19 susirgimų skaičiui. Dar vienas galimas atlaisvinimas – nuo vasario antros pusės svarstoma apie grįžimą prie kontaktinio arba mišraus pradinių klasių ugdymo, užtikrinant Vyriausybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo reikalavimus.

„Teiktume prioritetą verslui atlaisvinti, o judėjimo ribojimai tarp savivaldybių bus dar svarstomi šią savaitę kartu su ekspertais, tikimės, kad sprendimai dėl šio reguliavimo bus priimti artimiausiu metu“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos pirmininkė A. Bilotaitė.

Kontrolės postai Kaune

Vienas iš pirmųjų svarstomų verslo atlaisvinimų – leisti veikti parduotuvėms, kurių pagrindinė veikla yra ne maisto prekių pardavimas, tačiau tik su sąlyga, jei parduotuvė turi atskirą įėjimą iš lauko. Taip pat vienam lankytojui turi būti užtikrintas 20 kv. m plotas.

Tokie atlaisvinimai galėtų būti vasario antroje pusėje arba pabaigoje. Tarp svarstymų yra ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlymas leisti veikti centrams, kurie teikia lauko slidinėjimo paslaugas, užtikrinant saugumo reikalavimus. Tokių centrų Lietuvoje yra 6.

Iki kovo 1 d. išliktų rekomendacija, jeigu įmanoma, tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje rinktis nuotolinį darbą, išskyrus tas funkcijas, kurias būtina atlikti darbo vietoje.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pirmąja vakcinos doze paskiepyta 58 tūkst. Lietuvos gyventojų, tai daugiau nei 2 proc. visų Lietuvos gyventojų, o antrąja vakcinos doze paskiepyta 9000 gyventojų. Lietuva pagal skiepijimą yra 6 vietoje Europos Sąjungoje, valstybių rodikliai gana panašūs. Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, didžiausias sergamumas yra Airijoje.

Anot Policijos departamento, per sausio mėnesį daugiau nei 18 tūkstančių transporto priemonių buvo liepta apsigręžti, per šį mėnesį surašyta daugiau nei 5200 protokolų už karantino sąlygų pažeidimus. Judėjimas šalies keliuose sumenkęs 72 procentais.

Artėjame prie kito scenarijaus

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad sergamumo rodikliai mažėja, tad greitai gali būti kitas karantino scenarijus.

„Mes jau esame labai netoli tų durų, už kurių mūsų laukia scenarijus C, gal ir kiti scenarijai“, – sakė ministras.

Jis teigė, kad kitą trečiadienį Vyriausybė galės svarstyti ir kai kurias konkrečias karantino švelninimo priemones.

Arūnas Dulkys

„Mes šiandien sutarėme, kad (planą, – aut. p.) turime detalizuoti ir sutarti dėl principų. Tai reiškia, kad šią savaitę su kitomis ministerijomis detalizuosime tuos 4 scenarijus, ką mes kiekviename iš jų galime keisti. Ir sutariame, kad artimiausiame VESK posėdyje kitą pirmadienį jau diskutuotume ir aptartume galutinį variantą. Tai reiškia, kad kitą trečiadienį Vyriausybės pasitarimo protokolu patvirtintume tuos scenarijus, o posėdyje galbūt bus svarstomos konkrečios priemonės“, – sakė A. Dulkys.

Jis teigė, kad minėtos priemonės būtų peržiūrimos kas dvi savaites.

Kada bus atšauktas ribojimas judėti?

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė teigė, kad ribojimas judėti tarp savivaldybių būtų panaikintas atsižvelgus į konkrečius rodiklius.

„Jeigu per 14 dienų susirgimų skaičius bus mažesnis nei 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o teigiamų COVID-19 testų skaičius ne didesnis nei 10 procentų, tai galbūt vienas iš siūlymų – galvoti apie tam tikrą judėjimo tarp savivaldybių atlaisvinimą.

Bet mes svarstome įvairius variantus, etapus. Pradžioje galvojame gal apie atlaisvinimą paprastomis dienomis, paliekant ribojimus savaitgaliais ir švenčių dienomis. Tokių svarstymų yra, bet reikia pasakyti, kad svarbu pasiekti šiuos skaičius, ir tada bus galima kalbėti“, – sakė vidaus reikalų ministrė.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla spaudos konferencijoje teigė, kad per šį savaitgalį į kitą savivaldybę važiavusių asmenų dėl socialinių burbulų buvo vos kelios dešimtys.

„Mes savaitgalį skelbėme, kad savaitgalio duomenys nerodo, jog šimtais ir tūkstančiais būtų važiavę iš vienos savivaldybės į kitą, tokių buvo dešimtys. Žiūrėsime, kokia tendencija bus ateityje“, – apie socialinių palaikymo burbulų rodiklius kalbėjo R. Požėla.

Renatas Požėla

Delfi primena, kad karantinas Lietuvoje tęsiasi nuo lapkričio 7 d., nuo gruodžio 16 d. pradėtos taikyti griežtos priemonės. Ribojimai judėti tarp šalies savivaldybių kol kas galioja iki sausio 31 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (545)