Vyriausybė trečiadienį patvirtino Užutrakio buvusio dvaro sodybos panaudojimo viešajai turizmo infrastruktūrai koncepciją ir jos įgyvendinimo planą, kuriuos parengė premjero potvarkiu šių metų gegužės mėnesį sudaryta tarpžinybinė darbo grupė.

Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, pagrindinius dvaro tvarkymo darbus numatoma atlikti 2006-2007 metais. Didžiąją dalį lėšų, kurios reikalingos Užutrakio dvaro sodybos pritaikymui turizmo reikmėms, numatoma gauti iš Europos Sąjungos fondų. 2006 metų biudžete bus numatytos lėšos gyventojų iškeldinimui iš Užutrakio buvusio dvaro sodybos ir jų aprūpinimui kitu gyvenamuoju plotu.

Užutrakio buvusio dvaro sodyba - vienas iškiliausių iki šiol Lietuvoje išlikusių 19-20 amžiaus dvarų pavyzdžių. Planuojama, kad parko dalis, rūmai su parteriu ir terasa galės būti panaudoti koncertų, kitų kultūros renginių organizavimui, įvairiems seminarams, konferencijoms.

Buvusio dvaro sodybos ūkinėje dalyje ketinama įrengti universalios paskirties sales, svečių namus, maitinimo, prekybos centrą, automobilių stovėjimo aikšteles ir paplūdimius. Kitoje dalyje numatoma įrengti įvairius sporto aikštynus - lauko teniso kortus, badmintono, kriketo, krepšinio, tinklinio ir kitokias aikšteles.

Užutrakis galės būti naudojamas ir valstybinės reikšmės renginiams. Klasicistinio stiliaus Užutrakio dvaras pusiasalyje tarp Galvės ir Skaisčio ežerų buvo pastatytas 19-ojo amžiaus pabaigoje.

20-ojo amžiaus pradžioje rūmus supantį parką suprojektavo tuometinis garsus landšafto architektas iš Prancūzijos Eduardas Andre. Ūkinėje dalyje stovėjo 19 mūrinių ir medinių pastatų. Šiandien yra išlikę devyni mūriniai ir vienas medinis pastatas.

Sovietmečiu dvaras buvo nugyventas, jame buvo įsikūrusios turistinė bazė, pionierių stovykla ir KGB poilsiavietė. Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metais Užutrakio dvaro sodyba buvo įrašyta į neprivatizuotinų objektų sąrašą.

1995 metais Vyriausybė šį dvarą perdavė valdyti patikėjimo teise Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijai, kuri ėmė vykdyti šio kultūros objekto tyrimus, tvarkyti dvarą. Specialistai yra paskaičiavę, jog visam Užutrakio dvaro sodybos atgaivinimui prireiks iki 80 milijonų litų, iš jų 1,2 milijonų litų - rūmų aplinkos atkūrimui.