Tokia diskusija kilo svarstant Teisingumo ministerijos pateiktas pataisas, kuriomis keičiamos su grupės ieškinio institutu susijusios nuostatos.

Advokatas ir šiuo metu turi atstovauti grupei ieškovų. Ministerija šiuo klausimu nesiūlė jokių pokyčių, tačiau ginčas Ministrų kabinete įsiplieskė prisiminus šiemet kovą paskelbtą Konstitucinio Teismo sprendimą, kuriuo nepagrįstu pripažintas reikalavimas civilinėse bylose advokatams rašyti apeliacinius skundus.

Teisingumo ministerija pasiūlė tik atsisakyti reikalavimo turėti advokatą, kai grupinis ieškinys yra susijęs su vartotojų apsauga.

Ministras Elvinas Jankevičius gynė poziciją, kad teikiantiesiems kitokio pobūdžio grupinius civilinius ieškinius toliau turi atstovauti advokatas, nes kartais tokios bylos būna itin didelės.

Pasak jo, rizikuojant užversti teismus nekvalifikuotų specialistų surašytais ieškiniais gali nepavykti sumažinti jų darbo krūvio.

„Jeigu nebus advokato, gali būti surašyta nekvalifikuotai ir teismas atmetinės (ieškinius) ir tada vėl (grupės) pakartotinai kreipsis“, – kalbėjo E. Jankevičius.

Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad reikia siekti ne tik sumažinti teismų krūvį, bet ir užtikrinti kuo platesnes žmonių galimybes ginti savo teises teisme.

„Galbūt atsiras toje grupėje kvalifikuotų teisininkų, kurie neturi advokato statuso, bet galės labai kvalifikuotai parengti (ieškinį)“, – per pasitarimą sakė ministras pirmininkas.

„Reikia žiūrėti ne vien krūvio nuėmimo, reikia žiūrėti interesų tų žmonių, kurie kreipiasi“, – pridūrė jis.

Vyriausybės teisės grupės vyriausiasis patarėjas Deividas Kriaučiūnas pasiūlė, kad grupei ieškovų turėtų atstovauti advokatas, nebent vienas iš grupės dalyvių turėtų teisinį išsilavinimą.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sakė, kad kartais grupiniai civiliniai ieškiniai nebūna sudėtingi, pavyzdžiui, namo bendrijai bylinėjantis dėl jos pirmininko veiksmų.

„Jeigu yra sudėtingesnis dalykas, tas pats teisininkas, koks jis bebūtų, (...) gali nuspręsti kreiptis į advokatą, kad išloštų. (...) Tai aš nežinau, argumentų man atrodo daugiau negu daug turėti tą alternatyvą (advokatui)“, – kalbėjo ministras.

Vyriausybė prie šio klausimo turėtų grįžti kitą savaitę.