Seimo narių - tarp kurių yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis ir jo partijos frakcijai priklausantys nariai bei keli parlamentarai iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos - parengtomis Konstitucijos 55 ir 57 straipsnio pataisomis siūloma įtvirtinti, kad Seimą sudarytų ne 141, o 101 Seimo narys ir rinkimai būtų rengiami ne rudenį, o pavasarį - kovo mėnesio antrą sekmadienį.

Iniciatoriai teigia, kad nuo Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos gyventojų skaičius reikšmingai sumažėjo ir šiuo metu siekia 2,8 milijono, bet jiems atstovaujančių Seimo narių skaičius iki šiol išliko nepakitęs.

Rinkimų datos ankstinimu siekiama suteikti didesnes galimybes naujai išrinktam Seimui bei Vyriausybei pirmaisiais kadencijos metais reikšmingiau prisidėti prie valstybės biudžeto formavimo, sparčiau įgyvendinti rinkimų ar programinius tikslus.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, kad Seimo rinkimų datos perkėlimas Vyriausybei labai aktualus.

"Surengus Seimo rinkimus kalendorinių metų pradžioje, vėliausiai - iki kovo mėnesio pabaigos, būtų nutraukta ydinga praktika, kai naujai išrinktam Seimui tenka priimti ankstesnės kadencijos Seimo suformuotos Vyriausybės parengtą biudžetą", - teigia Premjeras S. Skvernelis.

Tam, kad minėtos Konstitucijos pataisos būtų priimtos, už jas turi balsuoti ne mažiau kaip du trečdaliai, arba 94 parlamentarai. Dėl pataisų balsuojama du kartus su ne mažesne kaip trijų mėnesių pertrauka.