Projektą Vyriausybės posėdyje pristatęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas teigė, kad tai būtų viena nuosaikiausių reformų, kuri nesudarys prielaidų miškų privatizavimui ar išskirtinių sąlygų dideliems medienos prekybininkams.

"Iš esmės lieka ta pati aukciono principu prekybos mediena sistema, kada lemia kainos dydis", - sakė K. Navickas.

Aplinkos ministerijos rengiama pertvarka numato įmonės "Lietuvos valstybiniai miškai" steigimą su nepriklausoma valdyba, o šiuo metu valstybiniais miškais Lietuvoje besirūpinančios 42 urėdijos būtų sustambintos ir paverstos 25 filialais. Prie įmonės būtų prijungta ir Generalinė miškų urėdija bei miškotvarkos institutas. Anot ministerijos, tokia reforma leistų sumažinti miškų valdymo biurokratinį aparatą ir dėl to valstybė kasmet sutaupytų 10-14 mln. eurų.

Ministro teigimu, reforma yra socialiai orientuota, nes optimizuojant procesus likusius žmones bus siekiama įdarbinti prie aplinkosaugos veiklų, nebus naudojama galinga miškų kirtimo technika didelio nedarbo regionuose.

"Sutaupytos lėšos galėtų būti ir bus naudojamos miško pridėtinei vertei kurti", - kalbėjo K. Navickas.

Premjeras Saulius Skvernelis posėdyje dar kartą patikino, kad būsima miškų valdymo įmonė nebus kuriama Vilniuje, todėl pertvarka prisidės prie regionų plėtros.

"Tos darbo vietos, kurios yra regionuose, išliks, jos bus nukreiptos į veiklą, tiesiogiai susijusią su urėdijų veikla. Tie žmonės, kurie neturės kompetencijų - bus galimybė jiems persikvalifikuoti", - posėdyje kalbėjo Premjeras.

Ministras Pirmininkas taip pat pabrėžė, kad visos įmonių sutartys, sudarytos su urėdijomis, po pertvarkos liks galioti ir pereis "Lietuvos valstybiniams miškams".