Ligos ir motinystės socialinio draudimo išmokų nuostatų pakeitimai, kuriems Vyriausybė pritarė trečiadienio posėdyje, numato, kad 30 kalendorinių dienų tėvystės atostogas leidžiama skaidyti į ne daugiau kaip dvi dalis, o jomis pasinaudoti iki vaikui sueina vieneri metai.

Tokia pat tvarka būtų taikoma ir įvaikinus vaiką. Šiuo atveju numatytas sugriežtinimas: tėvystės išmoka už antrą atostogų dalį būtų mokama tik tada, jeigu pirma dalis prasidėjo ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo teismo sprendimo įvaikinti įsiteisėjimo.

Jei vaiko tėvas bus pasirinkęs tėvystės laikotarpį skaidyti į dvi dalis su pertrauka, abiejų išmokų dydžiai būtų apskaičiuojami iš naujo.

Tėvystės išmoka vis tiek būtų mokama ir tada, kai gimęs vaikas miršta arba kai gimsta negyvas kūdikis. Tada išmoka būtų išmokama vienu kartu už visas 30 dienų.

Jeigu ir iki vienerių metų vaiko sukakties ar per pirmuosius vaiko įvaikinimo metus nepasinaudojama tėvystės atostogų dalimi, išmoka priklausytų tik už išnaudotą dalį.

Jeigu, nesuėjus terminui pasinaudoti neperleidžiamomis dviejų mėnesių trukmės vaiko priežiūros atostogomis vienas iš tėvų netenka teisės gauti tokios išmokos – pavyzdžiui, miršta – ją galėtų gauti kitas.

Pakeitimai taip pat nustato, kad vaiko priežiūros išmoka, skiriama vienerius arba dvejus metus, mokama ir už tą dieną, kurią vaikui sueis 18 arba 24 mėnesiai.

Be kita ko, savarankiškai dirbančiuosius norima įpareigoti „Sodrai“ pranešti apie pasirinktą tėvystės ar vaiko priežiūros laikotarpį.

Pakeitimus inicijavusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nurodo, kad dabartiniai nuostatai pildomi siekiant aiškumo.

Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymu Seimas yra nustatęs teisę gauti vaiko priežiūros išmoką kiekvienam iš tėvų neperleidžiamais 2 mėnesių trukmės vaiko priežiūros atostogas.

Jų metų mokama 78 proc. gauto uždarbio dydžio išmoka, likusiais mėnesius pasirinktinai: iki vaikui sueis 18 mėnesių – 60 proc., o iki sueis 24 mėnesiai – pirmaisiais metais – 45 proc., antraisiais – 30 proc. gauto atlyginimo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, vaiko priežiūros išmokos mokėjimas iki vaikui sukanka metai nėra populiarus – ją renkasi apie 1 tūkst., o dvejus metus – virš 20 tūkst. tėvų. 2021 metais vaikų priežiūros išmokas gavo 27 tūkst. moterų ir 8,6 tūkst. vyrų.

Tačiau tėvai noriai naudojasi apmokamu tėvystės mėnesiu – šį sausį tėvystės išmoka buvo mokama 1,1 tūkst. tėvų, daugėja vyrų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją