Po politikų kritikos švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius nusprendė atnaujintame plane numatyti daugiau nemokamų vietų tiksliųjų mokslų studijų programose ir gydytojams rezidentams.

Palyginti su praėjusią savaitę Ministrų kabinetui pateiktu planu, atnaujintame variante siūloma valstybei apmokėti 20 papildomų vietų gydytojams rezidentams – iš viso 365 vietas.

Matematikos studijų programose valstybės finansuojamų vietų skaičius turėtų didėti nuo 505 iki 550, po maždaug šimtą daugiau nemokamų vietų numatyta ir inžinerijos bei informatikos programose, po pasitarimo praėjusios savaitės pabaigoje teigė švietimo ministras.

Studijų finansavimo planas keičiamas, Ministrų kabinetui trečiadienį atidėjus jo plano tvirtinimą, kai premjeras bei keli ministrai pasipiktino kai kuriomis jo nuostatomis.

Pernai į universitetus priėmus trečdaliu mažiau studentų į valstybės finansuojamas tiksliųjų mokslų studijų programų vietas, nei planuota, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija iš pradžių siūlė tiek pat sumažinti šiemet numatytų finansuojamų vietų.

Tačiau tai sukritikavo ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius, pareiškęs, kad taip valstybė išsižadėtų savo raginimo skatinti būsimuosius studentus rinktis tiksliuosius mokslus.

Vis dėlto A. Monkevičius nepaisant premjero kritikos dar kartą Vyriausybei teiks siūlymą pedagogikos mokyti ne tik Vilniaus universitete, Vytauto Didžiojo universitete ir Šiaulių universitete.

Ministras pirmininkas priekaištavo tokiam planui, kad nepaisant Vyriausybės pastangų sutelkti mokytojų rengimą trijuose universitetuose, valstybės finansuojamos pedagogikos studijos vėl „išmėtomos“ per įvairias aukštąsias mokyklas, o tai diskredituoja valdžios gerinti ugdymo kokybę.

Plane siūloma numatyti, kad nemokamai pedagogikos būtų mokoma Klaipėdos universitete, Mykolo Romerio universitete, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Prie šios pozicijos liekantis švietimo ministras teigė, kad pedagogikos rengimo centrai – Vilniaus universitete, Vytauto Didžiojo universitete ir Šiaulių universitete – turi teisę sudaryti sutartis su kitomis aukštosiomis mokyklomis dėl studentų rengimo ten.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)