„Mes neturime jokių bent kiek apčiuopiamų ar pagrįstų įrodymų, kad minimas žmogus galėjo būti Lietuvoje“, – žurnalistams sakė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Europos Žmogaus Teisių Teismas sausio pabaigoje priėmė Saudo Arabijos piliečio Mustafa al Hawsawio (Mustafa Hausavio) advokatų skundą ir nurodė Lietuvos Vyriausybei pateikti savo poziciją.

Ministrų kabinetas svarstė dvi alternatyvas – siekti sudaryti taikų susitarimą arba nepripažinti pažeidimo ir bylinėtis.

50-metis M. al Hawsawis šiuo metu kalinamas Gvantamo bazėje. Jis sulaikytas 2003 metais Pakistane. JAV teigia, kad jis galėjo prisidėti prie Rugsėjo 11-osios išpuolių.

Skunde jis teigia, kad buvo kalinamas slaptame CŽV kalėjime Lietuvoje 2005–2006 metais.

Tai jau antroji tokia byla Strasbūro teisme.

Europos Žmogaus Teisių Teismas pernai gegužę konstatavo, kad Lietuvoje amerikiečiai slapta kalino kitą Saudo Arabijos pilietį Abu Zubaydah.

Teismas dėl žmogaus teisių pažeidimų įpareigojo Lietuvą jam išmokėti 130 tūkst. eurų kompensaciją. Šiuos pinigus Vyriausybė atidėjo į depozitinę sąskaitą.

Lietuvoje dėl šių įtarimų atliekamas ikiteisminis tyrimas, įtarimai kol kas niekam nepateikti.

Lietuvos Vyriausybės atstovai Strasbūro teisme teigė, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus, turėjo veikti žvalgybos paramos centras, o įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, bet ryšių įranga.