Pasak Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, toks pakeitimas neigiamai paveiks verslo aplinką, ypač mažas parduotuves, kurios, pasak ministerijos, patirs reikšmingų išlaidų siekdamos prisitaikyti prie naujo reguliavimo.

„Verslo subjektų pateiktais duomenimis, didžiąją dalį iš Lietuvoje esančių 4,8 tūkst. tabako gaminių prekybos vietų sudaro smulkiojo ir vidutinio verslo subjektai. Įrangos tabako gaminių ir kitų su jais susijusių gaminių bei įrenginių pardavimui tiesiogiai neprieinamu būdu įrengimas pareikalautų nuo 1,2 tūkst. iki 2,5 tūkst. eurų vienai prekybos vietos kasai“, – Vyriausybės nutarimo pažymoje teigia ministerija.

Ministerija taip pat nurodo, kad, vadovaujantis Konkurencijos įstatymu, tais atvejais, kai teisės akto projektu nustatomas, keičiamas arba panaikinamas reguliavimas, privaloma atlikti numatomo teisinio reguliavimo poveikio konkurencijai vertinimą.
Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis siūlė įstatymo projektui pritarti.

„Yra priemonių, kurios šiandien duoda rezultatą, bet brukti, siūlyti tiesioginio pardavimo būdu reklamuojant visiems prieinamose vietose tabako gaminius... Na, čia kiekvieno apsisprendimo reikalas. Aš manau, galime kalbėti apie protingą šitos priemonės įgyvendinimo terminą, kad būtų galima tinkamai pasiruošti“, – sakė S. Skvernelis.

Tuo metu sveikatos apsaugos viceministras Algimantas Šešelgis sakė, kad Estijos ir Latvijos pavyzdžiai rodo, kad toks reikalavimas nėra ribojantis konkurenciją.

„Kai yra argumentuojama, kodėl negalima šito įstatymo projekto įgyvendinti, tai nėra argumentai, atitinkantys tikrovę. Galime pasakyti, kad mūsų kaimynai – estai ir latviai – įsivedė tokį reikalavimą ir Europos Komisija (EK) nepasisakė, kad šis reikalavimas neproporcingas, nepagrįstai ribojantis verslą ar konkurenciją, ar neveiksmingas”, – sakė A. Šešelgis.

Pasak jo, yra įrodyta, kad tai toks sprendimas daro teigiamą poveikį ir suaugusiems, ir vaikams.

Tiesa, A. Šešelgis akcentavo, kad ministerija yra pasiruošusi kalbėtis dėl įstatymo projekto įgyvendinimo.

Tabako gamintojų asociacijos prezidentas Arnas Neverauskas abejojo išsakytais argumentais dėl draudimo eksponuoti tabako gaminius.

„Priešingai nei sako sveikatos apsaugos viceministras, norėčiau akcentuoti, kad bent jau aš nežinau nė vieno tyrimo, kuris vienareikšmiškai atsakytų, kad tabako gaminių paslėpimas turi teigiamą poveikį tabako gaminių paplitimui ar rūkymo mažinimui. Tuo tarpu aš žinau bent tris, kurie sako, kad statistiškai reikšmingo poveikio tokia priemonė neturi“, – teigė A. Neverauskas.
Jurbarko rajono verslininkų organizacijos pirmininkas Gintaris Stoškus sakė, kad verslininkams tokių priemonių įvedimas kainuos 2-3 tūkst. eurų.

Prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Vainienė taip pat teigė, kad turėtų būti nustatytas protingas terminas įstatymo įgyvendinimui.

„Mes siūlome dvejų metų terminą, kaip buvo Suomijoje, Jungtinėje Karalystėje, mažoms parduotuvėms buvo 5 metų terminas“, – sakė R. Vainienė.