Dokumente teigiama, kad vertinant infekcijos įvežimo į Lietuvos Respubliką riziką, tikėtina, kad ji nėra didesnė, nei užsikrėtimo rizika Lietuvoje, todėl šiuo metu tikslinga peržiūrėti reikalavimus keliautojams.

Dėl reikalavimų, atvykstantiems iš ES / EEE šalių, atsisakymo

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (toliau – ECDC) vertinimu ES regione dominuojant omikron atmainai užsikrėtimo rizika galima tiek skiepytiems, tiek neskiepytiems ar persirgusiems asmenims. Vertinant infekcijos įvežimo į Lietuvos Respubliką riziką, tikėtina, kad ji nėra didesnė, nei užsikrėtimo rizika Lietuvoje, todėl šiuo metu nebetikslinga taikyti papildomus reikalavimus ar apribojimus keliautojams atvykstantiems iš ES / EEE šalių.

Atkreiptinas dėmesys, kad siūlomi pakeitimai jokia apimtimi neįtakos ES skaitmeninių COVID sertifikatų išdavimo ar pripažinimo Lietuvos Respublikos piliečiams. Kaip ir iki šiol, šie dokumentai bus naudojami perduoti informaciją kitos šalies institucijoms apie keliautojo imunizacijos statusą, taip pat jo atžvilgiu taikyti švelnesnius ribojimus, atsižvelgiant į užsienio valstybių nustatytas atvykimo sąlygas.

Dėl keliautojų atvykimo / grįžimo į Lietuvos Respubliką iš trečiųjų šalių

Dėl izoliacijos atsisakymo. Esant dabartinei epidemiologinei situacijai, kai omikon atmaina yra dominuojanti Lietuvos Respublikos teritorijoje, iš užsienio šalies atvykstantys asmenys tikėtina neturi didesnės infekcijos rizikos, nei keliama infekcijos rizika šalies viduje, todėl tikslingumo tęsti draudimą užsieniečiams iš trečiųjų šalių atvykti į Lietuvos Respubliką ir šiems asmenims taikyti izoliaciją, jei asmuo nejaučia COVID-19 ligos simptomų, šiuo metu nebėra.

Atsižvelgiant į tai, nuo 2022 m. vasario 14 d. nebetaikoma izoliacija keliautojams, atvykusiems iš trečiųjų šalių. Keliaujantiems ES / EEE viduje, izoliacija netaikoma ir šiuo metu.

Siekiant supaprastinti atvykimo į Lietuvos Respubliką sąlygas, Nutarimo projekto 1.3 papunkčiu naikinamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. vasario 26 d. nutarimo Nr. 152 „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo“ (toliau – Nutarimas) 2.3 papunktis, kuris nustato draudimą užsieniečiams atvykti į Lietuvos Respubliką bei Nutarimo 2.4 papunktis, kuris nustato užsieniečiams pareigą laikytis valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytų izoliavimosi sąlygų.

Dėl atvykimo sąlygų. Pažymėtina, kad dalis trečiųjų šalių yra prisijungusios prie ES skaitmeninio sertifikato sistemos, todėl asmenų individualus imunizacijos / neigiamo tyrimo rezultato statuso patvirtinimas yra patikimas ir atitinkantis ES reikalavimus. Atsižvelgiant į tai, Nutarimo projektu siūloma nebetaikyti draudimo atvykti iš minėtų šalių, tačiau jiems išlieka reikalavimas atsivežti neigiamą tyrimo rezultatą, jei asmuo nėra skiepytas Lietuvoje pripažįstamomis vakcinomis arba neatitinka persirgimo kriterijų. Papildomai ribojimai atvykimui netaikomi asmenims, kurie skiepyti sustiprinančiąja „Vaxzevria“, „Covishield“ ar „Nuvaxovid“ vakcinos doze.

Atsižvelgiant į tai, kad epidemiologinė situacija šalyse yra itin skirtinga, vis dar išlieka poreikis vertinti asmens riziką, t. y., asmens individualų imunizacijos (vakcinacijos / persirgimo) ar neigiamo tyrimo atsakymo statusą, todėl reikalavimai dėl COVID-19 tyrimo turėtų būti taikomi visiems keleiviams, nepriklausomai nuo to, ar jie atvyksta visų rūšių transportu keleivių vežimo tarptautinio susisiekimo maršrutais reguliariais, specialiais ir užsakomaisiais reisais (toliau – vežėjų transportas) ar ne vežėjų transportu. Tai padėtų užtikrinti, kad iš užsienio šalių į Lietuvos Respubliką atvyktų asmenys, turintys mažesnę individualią infekcijos riziką, taip mažinant infekcijos išplitimo riziką ar tikimybę susirgus patekti į Lietuvos Respublikos asmens sveikatos priežiūros įstaigas dėl sveikatos priežiūros paslaugų, susijusių su COVID-19 ligos gydymu.

Pažymėtina, kad ir šiuo metu, vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2020 m. birželio 15 d. įsakymu Nr. V-1463 „Dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) paveiktų šalių sąrašo patvirtinimo“, asmenys, kurie atvyksta ne vežėjų transportu, turi per 24 val. nuo atvykimo į Lietuvos Respubliką užsiregistruoti į COVID-19 ligos tyrimus atliekančią įstaigą ir nustatytu laiku atlikti tyrimą, jei asmuo neatliko COVID-19 tyrimo prieš atvykdamas į Lietuvos Respubliką.

Sveikatos saugumo komitetas 2021 m. gegužės mėn. įsteigė techninę darbo grupę COVID-19 diagnostinių tyrimų klausimais, kurią sudaro 27 ES šalių ir Norvegijos ekspertai, taip pat Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato, Jungtinio tyrimų centro (JTC) ir ECDC atstovai. Ši darbo grupė reguliariai peržiūri ir atnaujina ES bendrą greitųjų antigenų tyrimų sąrašą, kurių atsakymais remiantis išduodamas ES skaitmeninis COVID pažymėjimas. Trečiosiose šalyse platinami greitieji antigenų testai nėra vertinami, nėra aiškus jų veiksmingumas, todėl tikslinga atvykstant iš trečiųjų šalių reikalauti tik PGR tyrimo neigiamo atsakymo.

Atsižvelgiant į tai, tikslinamas Nutarimo 2.5 papunktis, nustatant reikalavimus asmenims iš užsienio šalių, kurie grįžta ar atvyksta į Lietuvos Respubliką (toliau – keliautojai):

1. Keliautojams iš užsienio šalių, kurie atvyksta/grįžta vežėjų transportu, nustatyti reikalavimą turėti atliktą SARS-CoV-2 PGR tyrimą (atliktą ne anksčiau nei prieš 72 valandas);
2. Keliautojams iš užsienio šalių, kurie atvyksta/grįžta ne vežėjų transportu, nustatyti reikalavimą turėti arba atliktą SARS-CoV-2 PGR tyrimą (atliktą ne anksčiau nei prieš 72 valandas) arba per 24 val. nuo atvykimo į Lietuvos Respubliką turi kreiptis į COVID-19 tyrimus atliekančią įstaigą ir užsiregistruoti PGR tyrimo ar antigeno testo atlikimui bei paskirtu laiku atlikti tyrimą.

Atkreiptinas dėmesys, kad už tokius tyrimus, kurie būtų atliekami atvykus į Lietuvą, turėtų susimokėti patys keliautojai.

Nuostatos, susijusios su keliautojais iš ES / EEE ir trečiųjų šalių, kurios yra prisijungusios prie ES skaitmeninio sertifikato sistemos, įsigaliotų 2022 m. vasario 15 d., o nuostatos, susijusios su keliautojais iš trečiųjų šalių įsigaliotų 2022 m. kovo 31 dienos.

Liks galio išimtys

Pažymėtina, kad COVID-19 tyrimo reikalavimas bus netaikomas:

  • asmenims, grįžtantiems ar atvykstantiems iš EEE valstybių, Šveicarijos Konfederacijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės, Andoros Kunigaikštystės, Monako Kunigaikštystės, San Marino Respublikos ir Šventojo Sosto (Vatikano Miesto Valstybės);
  • ekipažų ir įgulų nariams;
  • tranzitu per Lietuvos Respubliką vykstantiems asmenims;
  • vakcinuotiems asmenims (viena iš COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinų: „COVID-19 Vaccine Janssen“, „Comirnaty“, „Spikevax“, „Vaxzevria“, „Covishield“ ar „Nuvaxovid“);
  • persirgusiems asmenims (kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo rezultatu, ir nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 180 dienų iki grįžimo / atvykimo į Lietuvos Respubliką);
  • asmenims iki 16 metų;
  • oficialių delegacijų nariams;
  • užsieniečiams, atvykstantiems į Lietuvos Respubliką dėl ypatingų humanitarinių priežasčių (COVID-19 tyrimą atlieka atvykę į Lietuvos Respubliką).

Dėl visų šių pakeitimų trečiadienį dar turės apsispręsti ministrų kabinetas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)