Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengta išvada patvirtinta Vyriausybės posėdyje trečiadienį.

Vyriausybės nutarime pažymima, kad įstatymuose nėra vieno bendro šeimos apibrėžimo, todėl Šeimos stiprinimo įstatymo projekte būtų tikslinga atskleisti sąvokos „šeima“ turinį, ir jis turėtų būti nediskriminacinis. Nutarime primenama Konstitucinio Teismo pozicija dėl šeimos koncepcijos, kad šeima negalima vadinti tik santuokoje gyvenančių porų.

Vyriausybės išvada patvirtinta nepaisant to, kad energetikos ministras Rokas Masiulis posėdyje prieštaravo joje įrašytam siūlymui atsisakyti įstatymo preambulės.

„Aš suprantu, kad tai yra sudėtingas klausimas, vedantis į gilias diskusijas, bet yra mokslininkų išvados, kad būtent tokia preambulė sąlygotų, kad Lietuvoje būtų daugiau vaikų. Mūsų Vyriausybė ir taip yra kalama prieš tai buvusios Vyriausybės, kad mažėja populiacija, tai , mano nuomone, vertinga būtų palaikyti įstatymo rengėjų pasiūlytą preambulę“, - sakė ministras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė sakė, kad siūlymas atsisakyti preambulės turi likti ir Seimas spręs, ar atsižvelgti į tokią rekomendaciją.

Šeimos stiprinimo įstatymo projektą yra pateikę 55 parlamentarai iš Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos bei kitų frakcijų. Jo preambulėje pabrėžiama, jog „vyro ir moters papildomumas yra šeimos, kaip pirminės ir prigimtinės bendruomenės bei palankiausios vaiko augimo, vystymosi ir ugdymo aplinkos kūrimo pagrindas“, o šeimos pagrindu įvardijamas „laisvas vyro ir moters apsisprendimas prisiimti šeimai būdingas moralinio ir teisinio pobūdžio pareigas“.

Šios preambulės ministerija siūlo atsisakyti, teigdama, kad šeimos samprata neapsiriboja tradicinės šeimos, kuriamos santuokos pagrindu, sąvoka, o šeimos gyvenimo samprata neapsiriboja tėvų (susituokusių arba nesusituokusių) santykiais su vaikais.

Šeimos stiprinimo įstatymo projektas nusako, kokia turėtų būti valstybės šeimos politika, be kita ko, siūloma steigti naujas institucijas – nacionalinę šeimos tarybą bei Šeimos politikos komisiją. Iniciatoriai sako jį parengę reaguodami į prastėjančią demografinę situaciją.