„Mano pasiūlymas sprendimui šiandien yra toks – kad mes planui iš esmės pritartume, bet netvirtintume, tą darytume trečiadienį“, – sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad strategija parengta remiantis keliais aspektais.

„Mes jau turėjome Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK) atitinkamus posėdžius ir šiandien jau esame dar viename iš etapų, po išsamių diskusijų. Matyt, tą planą galėčiau įvardinti taip – jį vienija keletas pagrindinių principų. Pats planas yra išdėliotas pagal atitinkamas sritis: namų ūkiai, sveikatos priežiūros veikla, prekyba ir visa eilė pagal karantino nutarimo logiką. Antras principas – taip kaip ir rekomenduojama PSO, vadovaujamės ir žiūrime į teigiamų testų procentą ir sergamumo 100 tūkst. žmonių per 14 dienų rodiklį“, – sakė ministras A. Dulkys.

Jis teigė, jog taip atsirastų galimybė karantiną švelninti ir atskirose šalies savivaldybėse.

„Vienas naujas aspektas, kuris atsiranda mūsų schemoje – įvedame principą, kad kai kurios priemonės gali būti svarstomas ne tik nacionaliniu lygmeniu, bet galima svarstyti kai kurias priemones ir konkrečių savivaldybių lygmeniu“, – pasitarime strategiją pristatė A. Dulkys.

Ministras teigė, kad kiekvieną savaitę pagal pirmadienio duomenis, situaciją būtų iš naujo vertinama.

„Tendencija atrodo gal ir gera, bet kai kur reikia didesnio progreso“, – teigė ministrė pirmininkė I. Šimonytė.

„Natūralu, kad yra susiformavęs lūkestis, jog bus čia tų veiklų atlaisvinimų, natūralu, kad žmonės yra pavargę, nori grįžti prie savo mylimų veiklų, ar pas mylimus kirpėjus. Bet matyt, kad reikia labai aiškiai suprasti situaciją, kad tai, ką rodo kitų šalių patirtis, padėtis gali keistis į abi puses“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

„Todėl šitas planas negali turėti labai konkrečių datų“, – plano veikimą aiškino ji.

Ministrė pirmininkė teigė, kad atsargiai sutarta pradėti sprendimus priimti nuo trečiadienio, daliai veiklų leidžiant pradėti veikti kitą savaitę.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė žadėjo, kad trečiadienį bus pasiūlyta apsispręsti dėl treniruočių lauke, dalyvaujant vienam asmeniui.

Taip pat žadama, kad nuo pirmadienio galėtų atsidaryti ir dalis verslo. Sąlygas patikslinti žadama trečiadienį Vyriausybės posėdyje.

Plano tikslas

Šio plano tikslas, kaip skelbė VESK – numatyti karantino režimo atlaisvinimo priemones atskirose srityse ( pvz. namų ūkiai, sveikatos priežiūros veikla, sveikatinimo paslaugų organizavimas, ugdymas, neformalus švietimas ir švietimo pagalba, maitinimo įstaigų veikla, prekyba, paslaugų teikimas, žmonių judėjimas šalies viduje, susibūrimai, kultūrinė veikla, sporto bei laisvalaikio renginiai, kaukių dėvėjimo reguliavimas, socialinių paslaugų įstaigų veikla, įkalinimo įstaigų veikla, užsieniečių registracijos įstaigų veikla, sienų kontrolė ir užsieniečių atvykimo reguliavimas) atsižvelgiant į COVID–19 infekcijos sergamumo 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklį ir teigiamų tyrimų dalį nuo visų atliktų tyrimų.

Karantino keitimo priemonės išdėstytos įvertinus galima viruso plitimo riziką dėl padidėjusio kontaktų skaičiaus ir gyventojų mobilumą. Planuojant atnaujinti veiklas, kartu numatoma įvesti atlaisvinamos srities darbuotojų testavimą, taip pat papildomą srautų ribojimo bei higienos sąlygų užtikrinimą.

Taip pat VESK siūlys Vyriausybei priimti sprendimus dėl dvejų lygių karantino, nacionalinio ir savivaldos, kuomet atskirai savivaldybei pasiekus geresnius rezultatus, negu nacionaliniu mastu leisti daugiau atlaisvinimų. Pasiekus gerus rodiklius kai kuriose savivaldybėse galima būtų svarstyti individualius atlaisvinimo planus, tačiau šios savivaldybės situaciją turės atidžiai kontroliuoti: testai, židinių nustatymas bei kitos kontrolės priemonės. Šiam siūlymui turės pritarti Vyriausybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)