Nuo šiol visus 14-a ministrų postų užims tik vyrai. Situaciją paradoksalia vadinanti lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė pabrėžia, kad nuolatos kartodami, kiek daug Lietuvoje esame turėję aukščiausius valstybės postus užimančių moterų, galiausiai nebeturime kuo girtis.

„Tarptautiniai indeksai, kuriais matuojama lyčių lygybės padėtis Lietuvos politikoje, iki šiol gerėjo, nors ir lėtai. Matėme augimą ir tikėjomės, kad tai tęsis. Galbūt ir visuomenė manė, kad lyčių nelygybė politikoje yra išspręsta problema, nes yra prezidentė moteris, yra buvę ir kitų aukštų valstybės pareigūnių moterų. Akivaizdu, kad lyčių lygybė politikoje dar nėra realybė, o situacija iš pakankamai neblogos į gerokai liūdnesnę gali pasikeisti beveik akimirksniu“, - tikina A. Skardžiuvienė.

Šiuo metu Lietuva yra vienintelė šalis visoje ES, neturinti nė vienos moters Vyriausybėje. Tai Lietuvą stumia į tarptautinių indeksų ir tarptautinės statistikos pakraščius. Lygių galimybių kontrolierė situaciją vadina apmaudžia ir tvirtina, kad moterų atstovavimas politikoje yra ir demokratijos, visos visuomenės atstovavimo klausimas, nes moterys sudaro daugiau nei pusę (54 proc.) Lietuvos gyventojų.

„Nenoriu pasakyti, kad moteris reikia skirti vien dėl jų lyties - tikrai ne, skirkime moteris dėl jų kompetencijos, žinių, išsilavinimo, juk tokių moterų turime daugybę“, - teigia kontrolierė.

ES vidutiniškai moterys ministrės sudaro 32 proc. vyriausybių narių. Daugiausia moterų vyriausybėje dirba Ispanijoje (65 proc.), Švedijoje (55 proc.) ir Prancūzijoje (49 proc.). Šiuo metu iš 28-ių ES šalių tik 3-ijų valstybių vyriausybėms vadovauja moterys: Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Rumunijos premjerė Viorica Dancila.