Ministrų kabineto priimtame nutarime rašoma, kad duomenų teikimo išlaidos bus kompensuojamos valstybės biudžeto lėšomis. Susisiekimo ministerija teigia, kad per mėnesį suma sieks 25-30 tūkst. eurų.

Pagal nutarimą, kad Registrų centro patirtos išlaidos dėl duomenų teikimo žurnalistams bus kompensuojamos iki to laiko, kol įsigalios įstatymų pakeitimai, numatantys žurnalistams teisę nemokamai gauti registrų duomenis visuomenės informavimo tikslais.

Priėmus nutarimą, Registrų centras žada pasirašyti sutartis su žiniasklaidos priemonėmis.

Vyriausybė trečiadienį taip pat nusprendė teikti Seimui įstatymų pataisų paketą, kuriuo būtų iš esmės apibrėžtas nemokamos Registrų centro informacijos teikimas žurnalistams.

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis pabrėžia, kad Vyriausybės siekiamybė yra atverti visus Registrų centro duomenis, tačiau tam, anot jo, reikia užbaigti centro pertvarką.

„Klausimas, kurį sprendžiame šiandien, yra paveldėtas, mano nuomone, jis turėjo būti prieš 20 metų išspręstas. Deja. Šiuo įstatymu galiausiai padarytumėme tvarką, kurią seniai reikėjo padaryti su šios informacijos davimu“, – sakė R. Masiulis.

Pirminiame pataisų variante nustatyta, kad nemokamai informacija galės būti teikiama žurnalistams, kurie per pastaruosius metus nėra pažeidę Visuomenės informavimo etikos kodekso ar padarę kitų rimtų profesinių pažeidimų, taip pat etikos besilaikančioms informavimo priemonėms. Vyriausybė pritarė premjero patarėjo, buvusio žurnalisto Skirmanto Malinausko pasiūlymui, kad informacija būtų neteikiama tik etiką per metus pažeidusiesiems dukart.

„Praktiškai visi rimtesni žurnalistai turi etikos pažeidimą. Deja, taip yra – skundžiama dažnai, o pagrindų yra daug. Siūlau įvesti du pažeidimus, nes kitu atveju labai stipriai apsiribos tas ratas žurnalistų, kurie galėtų tą informaciją gauti“, – sakė S. Malinauskas.

Registrų centras rugsėjo 14 dieną nutraukė daugelį metų galiojusią praktiką pagal žurnalistų užklausas neatlygintinai pateikti registrų duomenis.

Dalis žurnalistų pareiškė, kad taip nepagrįstai apribota žiniasklaidos laisvė gauti informaciją iš valstybės.

Naujasis centro direktorius Saulius Urbanavičius teigia, kad duomenų teikimui nebuvo teisinio pagrindo.

Šį klausimą Vyriausybė jau svarstė prieš savaitę, bet tuomet jis buvo atidėtas. Netrukus po to prieštaringų vertinimų sulaukė Vyriausybės sprendimas sunaikinti šio pasitarimo garso įrašą.