Pagal šį nutarimo projektą siūloma karantiną šalyje pratęsti iki gegužės 31-osios, 24 valandos.

Vyriausybė patvirtino, kad, atsižvelgiant į palankią epidemiologinę situaciją Baltijos šalyse, siūloma nuo gegužės 11 dienos (pirmadienio) leisti atvykti į Lietuvos Respubliką asmenims iš Latvijos ir Estijos ir netaikyti 14 dienų izoliacijos.

Premjeras prieš Vyriausybės posėdį pranešė, kad nuo gegužės 15 dienos (penktadienio) judėjimas tarp Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – bus laisvas, po kelionės nereikės 14 dienų privalomos saviizoliacijos.

Taip pat atvykti į Lietuvą galėtų ir asmenys iš Europos Sąjungos valstybių darbo, verslo ar studijų reikalais. Pastariesiems, išskyrus asmenis, atvykstančius iš Lenkijos Respublikos, būtų taikoma 14 dienų izoliacija.

Tikslinamas ir nurodymas dėvėti apsauginę veido kaukę. Jų bus galima nedėvėti maudantis paviršiniuose vandens telkiniuose ar užsiimant vandens sportu ir pramogomis. Šis nurodymas įsigaliotų iš karto.

Nuo gegužės 11 dienos (šio pirmadienio) bus leidžiami visų transporto priemonių valdymo įgūdžių ir gebėjimų vertinimo egzaminai bei mokymai.

Taip pat siūloma leisti individualias treniruotes sporto klubuose bei grupines treniruotes iki 6 asmenų. Žinoma, būtinos visos anksčiau nurodytos apsaugos ir higienos priemonės. Tai įsigalioti turėtų gegužės 18 dieną.


Atsižvelgiant į tai, kad virusui plisti lauke rizika daug mažesnė nei viduje, siūloma nuo gegužės 18 dienos (kito pirmadienio) leisti rengti iki 30 dalyvių renginius atvirose erdvėse.

Jie galėtų vykti tik tuo atveju, jei bus užtikrintas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam asmeniui, ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų ir būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, darbuotojų ir apsilankiusiųjų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos.

Nuo gegužės 30 dienos siūloma tokią nuostatą taikyti ir uždarose erdvėse, dalyvių turėtų būti ne daugiau nei 30.

Atsižvelgiant į siūlomus apribotos veiklos režimo švelninimus bei į poreikį tėvams dirbti įprastiniu būdu, siūloma nuo gegužės 18 dienos atnaujinti ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą, vaikų ir žmonių su negalia dienos ir užimtumo centrų veiklą, teikti kontaktines socialines paslaugas.

Taip pat nuo gegužės 18 dienos nuspręsta pradėti teikti odontologines paslaugas.

Šios paslaugos, kaip ir bet kurios kitos sveikatos priežiūros paslaugos, galės būti teikiamos patvirtinus infekcijų kontrolės etapinio atnaujinimo ir teikimo įstaigoje planą ir jį pateikus Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Bus keičiamas ir nuo pat karantino pradžios galiojęs draudimas lankyti pacientus, išskyrus terminalinės būklės ligonius ir vaikus iki 14 metų, leidus gydančiam gydytojui. Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją leidžiama nuo gegužės 18 dienos (kito pirmadienio) leisti lankyti pacientus gydančio gydytojo leidimu ir asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovo nustatyta tvarka.

Taip pat siūloma nuo gegužės 18 dienos (kito pirmadienio) leisti teikti visas grožio paslaugas, su sąlyga, kaip ir turint omeny bet kurios rūšies paslaugas, kad bus ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas. Grožio paslaugų teikėjai turės užtikrinti būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Kirpykla

Sprendžiamas būtų ir spūsčių klausimas Lietuvos–Latvijos bei Lietuvos–Lenkijos pasieniuose, siūloma praplėsti asmenų ir (ar) jų lengvųjų asmeninės paskirties automobilių atvykimo į Lietuvos Respublikos punktų sąrašą Būtingės–Rucavos, Smėlynės–Medumi, Lazdijų–Aradninkų punktais. Šis sprendimas įsigalios gegužės 11 dieną.

Siūloma nuo gegužės 18 dienos (kito pirmadienio) numatyti, kad darbas viešajame sektoriuje būtų organizuojamas ir klientai aptarnaujami užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu nustatytas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas arba nuotoliniu būdu.

Iki šiol buvo draudžiama, o iš karto po Vyriausybės posėdžio bus ribojama plaukioti mažaisiais, pramoginiais, sportiniais, asmeniniais, tradiciniais laivais ir kitais plūduriuojančiais įrenginiais ar priemonėmis daugiau nei 2 asmenų grupėms, privalu išlaikyti atstumą tarp asmenų ir užtikrinti būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Dantisto kabinetas

Nutarimo projektu siūloma nuo gegužės 11 dienos (šio pirmadienio) leisti vykdyti užsienio kalbos lygio mokėjimo vertinimo egzaminus (įskaitas) asmenims, stojantiems į užsienio aukštąsias mokyklas, jeigu egzamine dalyvauja ne daugiau kaip 10 asmenų bei yra užtikrintas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam asmeniui, taip pat – ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų.