Ribojimai liks

Nors Galimybių pasas stabdomas, tačiau atsisakyti ribojimų, anot Sveikatos apsaugos ministerijos, negalima.

„Kadangi šiuo metu epidemiologinė situacija yra nepalanki, stebimas sergamumo rodiklių kilimas, atsisakius GP svarbiausiomis tampa gyventojų sąmoningumas ir asmeninio apsisaugojimo priemonės – respiratorių / kaukių dėvėjimas, kontaktų ribojimas, ypač jaučiant simptomus ar turėjus sąlytį“, – teigiama pasiūlyme.

Kontaktiniu būdu teikiamas paslaugas, vykdomą ūkinę veiklą, prekybą, organizuojamus komercinius ir nekomercinius kultūros, pramogų, sporto renginius, šventes, muges, festivalius ar kitus tam tikrą laiką trunkančius organizuotus žmonių susibūrimus viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku leisti vykdyti užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi sąlygas, kitus visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis ir kitus susijusius reikalavimus.

Atsisakius Galimybių paso parduotuvėms, turgavietėms ir kitoms prekybos vietoms, esančioms uždaroje erdvėje, nustatomas reikalavimas užtikrinti 15 kv. m. bendrą plotą vienam lankytojui arba vienu metu aptarnauti ne daugiau kaip vieną asmenį.

Minėtas ploto reikalavimas nustatytas, atsižvelgiant į anksčiau taikytą praktiką iki GP įvedimo bei atsižvelgiant į 2 m. saugaus atstumo laikymąsi nuo kitų asmenų tose vietose, kuriose susidaro dideli lankytojų srautai.

Visi saugos ir kiti reikalavimai paslaugoms, ūkinei veiklai, prekybai ir renginiams būtų nustatyti atitinkamuose valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimuose, numatant jau anksčiau įvestus papildomus reikalavimus dėl respiratorių dėvėjimo renginiuose, taip pat patikslinant kitas valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimuose numatytas nefarmacines priemones.

Galimybių pasas

Stabdo, bet neatsisako

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) registruotame Ekstremalios situacijos keitimo dokumente pabrėžiama, kad Galimybių paso taikymo siūloma atsisakyti, bet jis gali būti grąžintas.

„Šiuo metu siūloma atsisakyti GP taikymo šalies viduje, o priklausomai nuo epidemiologinės situacijos ir esant poreikiui vėl būtų galima svarstyti apie GP taikymo grąžinimą“, – teigiama dokumente.

„Pandemija nesibaigė“

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pristatydamas šį klausimą Vyriausybei, pabrėžė, jog pandemija dar tikrai nesibaigė.

„Pandemija tikrai nesibaigė, tiesiog pastarąsias savaites darome tolimesnius veiksmų korekcijas, pagal tai, kaip elgiasi omikron atmaina“, – sakė ministras.

Jis teigė, jog kitą savaitę bus sprendžiama dėl keliavimo sąlygų į Lietuvą iš trečiųjų šalių, o šią savaitę – dėl judėjimo ES viduje.

„Norėčiau uždėti akcentą, kad pastarosios savaitės yra tokios, kad nesistebėtume, jog kitą, ar dar kitą savaitę grįšime į Vyriausybę daryti pakeitimų“, – įspėjo A. Dulkys.

„Įsigaliojimo data šio nutarimo būtų siūloma vasario 5 diena“, – teigė ministras.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė Vyriausybės posėdyje juokavo, kad jaučiasi kaip nekrologą skaitydama.

„Labai gerai bus, jei nebereikės grąžinti šio įrankio. (…) Kuo tikrai įsitikinome, kad šis įrankis veikia, jis leido atsidaryti, neužsidaryti, gal vieną kitą dar įtikino pasiskiepyti ir apsaugoti savo sveikatą“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Pradėjo galioti praėjusių metų pavasarį

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) registruotame Ekstremalios situacijos keitimo dokumente primenama, jog Galimybių pasas veikti pradėjo 2021 metų pavasarį.

Ir buvo naudojamas kaip „pandemijos masinio apsaugojimo valdymo priemonė skirta apsaugoti žmones nuo užsikrėtimo, kol atsiras galimybė pasiskiepyti“.

Kartu Galimybių pasas leido užtikrinti saugesnes sąlygas paslaugų teikimo metu, taip sudarant sąlygas veikti verslo subjektams.

Praėjusių metų vasaros pabaigoje, kai koronaviruso atvejų skaičius vėl pradėjo kilti, Galimybių paso naudojimas buvo grąžintas.

„Siekiant apsaugoti žmones, ypač rizikos grupių, kuriems nesusidaro imunitetas. GP dėka įgyvendintas srautų atskyrimas mažino nepasiskiepijusių užsikrėtimus, valdant kontaktų kiekį“, – teigiama SAM registruotame dokumente.

Tačiau plintant omikron atmainai rizika užsikrėsti koronavirusu išlieka tiek neskiepytiems, tiek pilnai skiepytiems ar persirgusiems asmenims, „todėl Galimybių paso kaip masinio saugojimo priemonės, mažinant COVID–19 plitimo riziką, funkcija reikšmingai sumažėjo“, – teigiama dokumente.

SAM teigia, kad skiepijimo svarba išlieka, kadangi vakcinuoti asmenys, ypač pasiskiepiję sustiprinančiąja doze, rečiau serga sunkiai, jiems žymiai rečiau reikalingas gydymas ligoninėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (322)