Lietuvoje jau 20 dienų iš eilės fiksuojamas sergamumo mažėjimas. Po gruodžio viduryje itin sugriežtinto karantino rezultatus jaučiame, bet anot epidemiologės, būtina ir toliau išlaikyti tokią pačią situaciją.

„Turime pasidžiaugti, kad atvejų pakankamai greitai mažėja, sergamumo rodikliai irgi mažėja. Tačiau turime pripažinti, kad nuo tos ribos, kada jie pradėjo mažėti, sergamumo rodiklis ir toliau išlieka pakankamai aukštas. Todėl vertinant visą situaciją, mes turime vertinti ne tik bendrą sergamumo rodiklį atskiromis dienomis, bet ir teigiamų tyrimų dalį.

Sudėjus abu rodiklius: tiek sergamumo mažėjančius rodiklius, matome maždaug dvigubai sumažėjusį ir teigiamų testų rodiklį. Tai yra labai geri rodikliai, jie leidžia pasidžiaugti esama situacija, kad ji gerėja. Bet dar turime išlaikyti šią situaciją“, – sakė L. Ašoklienė.

Vyriausioji šalies epidemiologė teigė, kad skaičiai krenta dėl taikomų karantino ribojimų.

„Todėl labai nesinorėtų, kad per anksti kažką padarius tas rodiklis keistųsi. Nes tokių pavyzdžių, kai per anksti yra atlaisvinti karantino režimai, Europoje turime labai daug“, – teigė ekspertė.

Praėjusios savaitės duomenimis, Europoje buvo tik 6 šalys, kuriose sergamumo rodikliai didėjo. Bet šią savaitę jų yra net 14.

„Mes esame tarp tų šalių, kuriose sergamumas mažėja, bet nesinorėtų atsidurti tų šalių sąraše, kur rodikliai vėl pradeda augti“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė L. Ašoklienė.

Vyriausioji šalies epidemiologė tikino, kad antroji banga Lietuvoje jau pasiekė ir praėjo savo piką.

„Kreivė yra labai tipiška, mažėjimas yra labai gražus. Tik nesinorėtų atlaisvinus keliauti į trečią bangą. Norėtųsi tas priemones išlaikyti, kiek galima ilgiau. Ir reikėtų pasiekti tą sergamumo lygį, kuris buvo spalio pradžioje, kontroliuojamą, kai buvo galima atsekti visus atvejus, išaiškinti kontaktus, testavimo apimtys tada buvo didelės“, – teigė laidos pašnekovė.

L. Ašoklienė sakė suprantanti, kad jaučiamas karantininis nuovargis, bet jį būtina išlaikyti dar „šiek tiek“.

„Mums reikia įsitikinti, kad mažėjimai yra tvarus ir situaciją mes galime kontroliuoti. Per tas keletą savaičių sergamumo rodikliai dar turėtų sumažėti ir tada jau galima kalbėti apie karantino reikalavimų pokyčius“, – sakė vyriausioji šalies epidemiologė.

Ji sakė palaikanti ir pirmadienį Vyriausybei dar kartą pristatytą palaikymo burbulų idėją.

„Tas burbulas turėtų išlikti pastovus. Jei maišosi du namų ūkiai, tai nereiškia, kad vieną dieną galima su vienu, kitą – jau su kitu“, – svarbius niuansus aiškino pašnekovė.

Epidemiologė L. Ašoklienė priminė, kad nors ir sergamumas mažėja, tačiau kasdien lieka apie 20 procentų atvejų, kai nepavyksta atsekti užsikrėtimo priežasties.

„Kai kuriose savivaldybėse protrūkiai nustatomi ir darželiuose, nors jie dirba nepilnu pajėgumu. Protrūkiai išlieka, problema didžioji lieka gydymo įstaigos, slaugos ir globos įstaigos. Bet prasidėjo vakcinacija ir kai bus paskiepyta didžioji dauguma darbuotojų ir ten esantis personalas, tai tų protrūkių ir mirčių turėtų mažėti“, – naujausią informaciją laidoje pristatė L. Ašoklienė.

Ji teigė, kad jei karantinas būtų atlaisvintas dabar, norimas 200 atvejų per dienų rodiklis bus pasiektas kur kas vėliau.

Pagal dabartinius karantino ribojimus L. Ašoklienė prognozavo, kad šį skaičių galima pasiekti vasario antroje pusėje.

„Kuo daugiau atlaisvinsime, tuo toliau nusikels pagerėjimo etapas“, – apie epidemiologinės situacijos tendencijas laidoje „Delfi rytas“ sakė vyriausioji šalies epidemiologė L. Ašoklienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (508)