Sportiški, aukšti, atletiško sudėjimo 25-35 metų vyrai galėtų būti kiekvienos moters svajonė, bet į pasimatymus jie atvyksta tik „už suteiktą paramą“. Atrodo, kad žigolo socialinis portretas – nepaprastai patrauklus, tačiau statistika rodo, kad tai toli gražu nėra tik jų pačių pasirinktas nelegalus hobis.

Generalinės prokuratūros duomenimis, 2013 m. nuo seksualinio išnaudojimo nukentėjo 47 žmonės. Iš jų – 19 suaugusių moterų ir 18 – vyrų, likę – vaikai. Visi nukentėję vyrai yra lietuviai, juos parduodantys asmenys – taip pat. Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos departamento visuomenės saugumo ir viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus patarėja Reda Sirgedienė patvirtina – daugėja vyrų, kurie užsiima prostitucija, yra prievartaujami ir parduodami seksualinio išnaudojimo tikslais.

Nors ji patikino, kad kiekviena situacija yra labai individuali, akivaizdu, kad prostitucija besiverčiančių vyrų įpročiai gerokai skiriasi nuo moterų. Savo klienčių jie neieško gatvėje ar naktiniuose klubuose, retai kada galima išvysti ir atvirų jų skelbimų internete.

Padarys tai, ko nepamiršiu ir už 100 litų

Apsimetus potenciale kliente ir pabandžius paskambinti vienu iš rastų numerių atsiliepė, kaip pats skelbime prisistatė, „rimtas, aukštas, vidutinio sudėjimo, pilkų akių 22 metų vaikinas, kuris patenkintų pasiturinčią merginą ar ponią už paramą“.

„100 litų ir padarysiu tai, ko nepamirši“, - taip į mano nedrąsų klausimą, kiek kainuotų valanda žigolo paslaugų atsakė Deniu prisistatęs vaikinas.

Į ilgesnį pokalbį jis nebuvo linkęs – skambinau jam nepatogiu metu – per oficialaus darbo pietų pertrauką. Pasidomėjęs, kiek man metų, kokio sudėjimo esu, ar pasimatymo vieta pasirūpinsiu pati ir ar man jis bus pirmasis vyras už pinigus, pažadėjo paskambinti po darbo.

Kiek labiau kalbėti buvo linkęs „29 metų simpatiškas, išsilavinęs vyras ieškantis merginos ar moters pasimatymams už paramą“. Jam iš karto įtarimą sukėlė jaunas mano balsas.

„Ieškau draugo savo gyvenimu nusivylusiai vienišai 47 metų tetai“, - pamelavau ir patikinau, kad pinigai ir vieta jai – nėra problema.

Pasitikslinęs, kaip atrodo ta mano teta ir sužinojęs, kad ji – kiek apkūnoka, tačiau simpatiško veido, bei paklausęs, ar jai tai nebus nemaloni staigmena, už vizitą jos namuose su gėlėmis, šampanu ir prezervatyvais jis panoro 500 litų.

Savo veiklos net neslepia

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis pastebi, kad per praėjusius metus iš viso užregistruoti 294 pažeidimai už vertimąsi prostitucija ar atlygintiną naudojimąsi prostitucijos paslaugomis. 2012 metais tokių pažeidėjų buvo mažiau – 212.

Ramūnas Matonis
„Iš bendros praktikos būtų galima daryti prielaidą, kad šiuo metu nustatytos sankcijos už vertimąsi prostituciją nėra griežtos. Asmenys, patraukti atsakomybėn (net ir pakartotinai) už vertimąsi prostitucija, iš esmės gali be problemų apmokėti paskirtas baudas ir tęsti savo veiklą. Kai kurie net neslepia savo veiklos teikiant seksualinio pobūdžio paslaugas“, - patikino R. Matonis.

Pasak jo, pastebima, kad dažnai už prostitucijos slypi ir kitos nusikalstamos veikos, tokios kaip prekyba žmonėmis, narkotikų platinimas, šią sritį dažnai kontroliuoja įvairios nusikaltėlių grupuotės, kurios iš to pelnosi, o aukas išnaudoja ir net žaloja.

Bauda – nuo 300 iki 1000 Lt arba areštas

Tuo tarpu Lietuvos kriminalinės policijos biuro duomenimis nėra nustatyta atvejų, kai nuo priverstinio seksualinio išnaudojimo, tai yra priverstinio įtraukimo į prostituciją, būtų nukentėjęs vyras. Tačiau per praėjusius metus nubausta 12 vyrų, kurie naudojosi naudojosi prostitucijos paslaugomis, arba patys jas teikė.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro vyriausioji specialistė Jelena Zuj patikino, kad baudos už tokius pažeidimus nėra didelės.

„Vertimasis prostitucija ar atlygintinis naudojimasis prostitucijos paslaugomis užtraukia baudą nuo 300 iki 500 litų. Jeigu veiksmai, padaryti asmens, jau bausto už šiuos pažeidimus, jie asmeniui užtraukia baudą nuo 500 iki 1000 litų arba administracinį areštą iki 30 parų. Asmuo turėjęs pajamų iš kito asmens prostitucijos arba tas, kas sąvadavo prostitucijai, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 4 metų. Taip pat numatoma, kad asmuo organizavęs ar vadovavęs prostitucijai ar gabenęs asmenį šio sutikimu prostitucijai į Lietuvos Respubliką ar iš Lietuvos Respublikos baudžiamas laisvės atėmimu iki 6 metų, o asmuo, kuris pelnėsi iš nepilnamečio asmens prostitucijos arba organizavo ar vadovavo nepilnamečio asmens prostitucijai, arba kitaip išnaudojo nepilnametį prostitucijos tikslams baudžiamas laisvės atėmimu nuo trejų iki dešimties metų“, - vardijo specialistė.

Situacija blogėja

Tuo tarpu R. Sirgedienė vardija faktus – 2013 m. buvo pirmi metai, kai pradėtas vienodas skaičius ikiteisminių tyrimų tiek dėl prekybos žmonėmis seksualiniam išnaudojimui, tiek dėl išnaudojimo nusikalstamoms veikoms daryti (po 8 ikiteisminius tyrimus). Taip pat pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl prekybos žmonėmis priverstiniam darbui ir prekybos žmonėmis pornografijai.

„Remiantis ataskaita, prekeiviai žmonėmis dažniausiai naudojasi nukentėjusiojo pažeidžiamumu, tai yra žmogaus sunkia materialine padėtimi, sveikatos sutrikimais ir panašiai, yra apgaulės atvejų. Ne visi seksualines paslaugas suteikiantys piliečiai yra patenkinti ir dėkingi pareigūnams už suimtus prekeivius žmonėmis arba už sutrukdymą gerai užsidirbti teikiant seksualines paslaugas. Tačiau norint Lietuvoje sumažinti prostitucijos mastus, tiesiog būtina užtikrinti viešojo, privačiojo ir civilinės visuomenės organizacijų sektorių bendradarbiavimą. Būtina kartu spręsti švietimo, ekonomines, kultūrines, nedarbo, kvalifikuotos pagalbos suteikimo ir susijusias problemas“, - patikino R. Sirgedienė.