Jiems siūlomi nemokami bilietai į tėvynę, taip pat 300 eurų papildomoms išlaidas. Visgi šis pasiūlymas migrantų nesužavėjo, o viskas peraugo į aštrų konfliktą.

L. Kasčiūnas migrantams bandė išaiškinti, kad kol kas nė vienam iš migrantų nebuvo suteiktas politinis prieglobstis Lietuvoje, tas pats laukia ir Vydėniuose apgyvendintų migrantų iš Afrikos.

Kasčiūnas ir migrantai

Seimo narys aiškino, kad jei jie patys nesutiks grįžti namo, jie bet kokiu atveju bus deportuoti atgal į tėvynę. Be to, jų dar laukia ir teismas dėl neteisėto sienos kirtimo, o už tai gresia laisvės atėmimo bausmė iki 2 metų.

Tai išgirdę kai kurie migrantai tiesiog įsiuto, jie pradėjo aiškinti apie pažeidžiamas jų teises. Atvykėliai aiškino, kad buvo laikai, kai patys lietuviai masiškai emigravo į kitas šalis.

L. Kasčiūnas į tokias kalbas atkirto, kad tai visiškai skirtingos situacijos, kurių negalima lyginti.

Migrantai taip pat pasipiktino parlamentaro pareiškimu, kad prieglobsčio dar nė vienas iš jų negavo. Jie aiškino, kad jų istorijos turi būti išklausytos, o dėl išgirstų pareiškimų kreipsis į Seimo kontrolierių.

„Jūs privalote nagrinėti mūsų prieglobsčio prašymus“, - rėkė pasipiktinę migrantai.

Į tai L. Kasčiūnas pasakė, kad visų jų istorijos bus išklausytos, tačiau pakartojo, kad dar nė vienam prieglobstis nebus suteiktas.

„Jei jūs dabar nesutiksite grįžti, ir jums nebus suteiktas prieglobstis, jūs keliausite į kalėjimą už neteisėtą sienos kirtimą“, - aiškino jis.

Po šio susikirtimo L. Kasčiūnas sakė, kad tai - pirmas kartas, kai į jo pasiūlymą grįžti namo migrantai sureagavo taip aršiai.

Su kitais migrantais pavyko pabendrauti draugiškiau, tačiau ir jų neviliojo galimybė sugrįžti.

„Aš geriau gyvensiu čia kiek reikės, bet namo negrįšiu, - išgirdęs pasiūlymą atsakė prie buvusios mokyklos pastato sėdintis migrantas. - Galiu gyventi metų metus, bet namie man nėra saugu, todėl geriau liksiu čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2020)