Už V. Vonžutaitę kalbėti pradėjo jos advokatas Arūnas Petrauskas.

Advokatas: VSD ieškojo šnipų, bet rado buhalterius?

„Tikrai ne šitoje vietoje turėtų būti nagrinėjamos faktinės bylos aplinkybės. Tačiau vis tiek jų negalima nepasverti“, - apeliuodamas į komisiją sakė A. Petrauskas.

Jis taip pat stebėjosi, dėl ko ūkinės veiklos tyrimą atliko tokiose srityse paprastai nesidarbuojantis Valstybės saugumo departamentas (VSD).

„VSD neatlieka subjekto buhalterinės veiklos tyrimo. Juo labiau, kad operatyviniai veiksmai buvo taikomi vadovaujantis ne vadinamais „buhalteriniais“ Baudžiamojo kodekso straipsniais“, - tęsė advokatas. Jis taip pat pažymėjo, kad tyrimą VSD atliko pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį „Šnipinėjimas“.

Advokatas taip pat atmetė prokuroro Sauliaus Versecko priekaištus dėl bylos vilkinimo. Esą tai nebuvo daroma, o kaltinamųjų bei liudytojų nėštumas ar ligos esą savaime suprantami žmogiški dalykai.

A. Petrauskas taip pat tvirtino, kad VSD pasiklausymą pradėjo be teismo sankcijos – taip esą be teisinio pagrindo naudotos operatyvinės priemonės, ir tai vyko bent mėnesiu anksčiau nei leido teismas. Prokuroras Saulius Verseckas replikavo, kad bylos eigoje buvo patikslinta, kad VSD teismo leidimą turėjo laiku: esą ankstesnėje stadijoje tiesiog neteisingai įrašyta data.

V.Vonžutaitė: man grasino prokuroras

Pati V. Vonžutaitė pirmiausiai priminė, kad Darbo partijoje ji dirba nuo pat jos įsteigimo.

„Sunku pasakyti, kada prasidėjo Darbo partijos byla ir kas pradėjo šitą bylą. Pradėjo ją VSD. Kodėl ją pradėjo VSD – sunku pasakyti. (...) Tyrimas prasidėjo nuo tariamo šnipinėjimo. Tai kodėl nepasibaigė tuo?“ - antrindama advokatui sakė „darbietė“.

Ji teigė, esą visa byla sukurpta remiantis dviejų moterų – Virginijos Jagminaitės ir Nijolės Steponavičiūtės – parodymais. Jos abi esą buvo susidūrusius su teisėsauga ir buvusios pažeidžiamos.

„Be to, nei viena, nei kita iš šitų moterų nedirbo Darbo partijoje“, - pabrėžė V. Vonžutaitė.

„Darbietė“ taip pat citavo S. Versecką ir jo komisijai pateiktą schemą, kurioje ji pateikiama kaip viena centrinių juodosios buhalterijos figūrų.

„Bet, gerbiama komisija, tuo metu man buvo 24 metai. (...) O ką jau kalbėti apie tuos mistinius milijonus. Man sunku įsivaizduoti, kaip atrodo tokie pinigai“, - vis dirstelėdama į savo kompiuterį apeliavo V. Vonžutaitė.

Ji teigė tyrimo metu jutusi įvairų spaudimą, patyrusį gąsdinimą, grasinimus susidorojimu – esą taip buvo spaudžiama duoti parodymus prieš Darbo partiją.

„Tai tiktai keletas iš pavyzdžių“, - sakė V. Vonžutaitė.

Kaip vieną grasinimus pateikusių asmenų, ji įvardijo prokurorą Artūrą Urbelį.

„Jis rodė man „tulpinių“ iškastų nuotraukas. Klausė, ar aš nebijau to. (...) Jisai man šnekėjo, kad aš turiu prisipažinti, kad aš turiu liudyti“, - sakė V. Vonžutaitė.

Bylą kuruojantis prokuroras Saulius Verseckas teigė, kad jo kolega taip galbūt bandė įtikinti V. Vonžutaitę, kad jai reikalinga apsauga, o pavojus esą grėsė ne iš teisėsaugos, o iš jos pačios bendražygių.

„Nematau prokuroro A. Urbelio veiksmuose jokio neteisėto veikimo“, - sakė S. Verseckas.

V. Vonžutaitė replikavo prokuroro A. Urbelio esą pasakytais žodžiais: „Mergaite, jeigu aš „tulpinius“ nulaužiau, tai ir tave nulaušiu“.

Darbo partijos bylą ji vadino „iššūkiu Lietuvos demokratijai“.

Ne sykį teismo posėdžius prasirgusi V. Vonžutaitė teigė, esą prokuroras jos gydytojai pradėjo baudžiamąją bylą už tai, kad ši „nepamatavo temperatūros“.

Liberalas Remigijus Šimašius stebėjosi VSD vaidmens kvestionavimu. Esą būtų keista, jei saugumiečiai, gavę medžiagą apie galimą juodąją buhalteriją, ją tiesiog padėtų į stalčių.

Advokatas A. Petrauskas replikavo klausimu: „Kažin, ar Vyriausybė, spręsdama vieną klausimą ir pamačiusi, kad reikia keisti įstatymą, jį pakeistų“.

„Jeigu viena institucija atlikdama tyrimą kažką nustato, ji turėtų perduoti tą informaciją tam, kam priklauso“, - pridūrė advokatas, aiškindamas, esą VSD informaciją turėjo iš karto perduoti, pavyzdžiui, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, mat buhalterijos pažeidimai – ne saugumiečių darbo laukas.

Santykių su „Balsas.lt“ komentuoti nepanoro

Kęstutis Masiulis klausė V. Vonžutaitei, kaip ji vadovauja „Balsas.lt“ žiniasklaidos grupei. „Darbietė“ replikavo, esą tai su komisijos darbu nesusiję.

Liberalas Remigijus Šimašius argumentavo, esą tai gali turėti reikšmės komisijos darbui, ir K. Masiulio klausimas turėtų būti atsakytas. V. Vonžutaitės atsakymas buvo lakoniškas: „Aš atsakiau į šitą klausimą“.

Norėtų teismo, „jeigu tai būtų ne politinė byla“

Konservatorius Arvydas Anušauskas V. Vonžutaitės teiravosi, ar ji norėtų, kad teismas galų gale padėtų tašką šioje byloje.

„Jeigu tai būtų ne politinė byla – taip, aš norėčiau“, - atsakė „darbietė“.

Į V. Vonžutaitės apklausą ne sykį įsiterpė V. Uspaskichas. Partijos lyderis ypač akcentavo, kad „darbiečius“ slegiantys buhalteriniai dokumentai rasti pas N. Steponavičiūtę, o ne Darbo partijos patalpose.

Kitas komisijos posėdis vyks penktadienį.