Tokį sprendimą penktadienį priėmė Vilniaus apygardos teismas.

Skirti baudą V.Uspaskichui pasiūlė Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas. Jis sakė V.Uspaskicho elgesį vertinantis "kaip ypatingą nepagarbą teismui".

Teisėja Daiva Pranytė - Zalieckienė sakė kaltinamojo elgesyje matanti piktnaudžiavimą. "Visi proceso dalyviai laukia pusę dienos, ir nežinia, ko, yra pagrindo manyti, kad yra piktnaudžiavimas", - sakė teisėja.

Ryte turėjęs prasidėti vadinamosios Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos posėdis buvo atidėtas, jame nepasirodžius vienam kaltinamųjų V.Uspaskichui. Darbo partijos pirmininkas telefonu informavo teismą esantis Kauno klinikose, kur jam atliekami tyrimai.

Posėdis buvo nukeltas 13 val., iki jo pradžios V.Uspaksichas irgi nepasirodė, o advokatai informavo, kad kaltinamasis yra pakeliui į Vilnių.

Teismui nusprendus skirti V.Uspaskichui baudą, paskelbta posėdžio pabaiga. Kitas posėdis paskelbtas gegužės 2 dieną. Išsiskirsčius teismui, netrukus į teismą atvyko V.Uspaskichas.

"Teismas padarė pertrauką, informavo, kad iki 13 valandos turi atvykti arba kaltinamasis, arba turi būti pateikti dokumentai, pateisinantys neatvykimą. Nei dokumento, nei pats kaltinamasis nepasirodė, visos aplinkybės rodo, kad jis neatvyko be pateisinamos priežasties, todėl ir paprašiau skirti bausmę", - savo siūlymą prašyti skirti baudą teisiamajam vėliau motyvavo prokuroras.

Klausiamas, kokia griežčiausia sankcija gresia už nepateisinamą neatvykimą į posėdį, S.Verseckas nurodė areštą, tačiau pabrėžė, kad V.Uspaskichas dėl neatvykimo baudžiamas pirmą kartą, todėl ir pasiūlė ne pačią griežčiausią sankciją.

"Be baudos, alternatyvi priemonė yra areštas iki 30 parų, bet tai pirmas atvejis, kai aš siūlau bausti kaltinamąjį, (tokiu atveju - BNS) niekada nesiūloma griežčiausia sankcija", - sakė S.Verseckas.

Valstybės kaltintojas vadinamoje DP juodosios buhalterijos byloje Generalinės prokuratūros prokuroras S.Verseckas penktadienį teisme turėjo pradėti skaityti baigiamąją kalbą. Anksčiau prokuroras yra sakęs, kad kalba užims 185 puslapių.

Baigiamojoje kalboje kaltintojas paprastai aptaria bylos įrodymus, išreiškia nuomonę, ar reikia kaltu pripažinti teisiamus asmenis ar juridinius asmenis, pasiūlo bausmes.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Byloje Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas, Seimo pirmasis vicepirmininkas Vytautas Gapšys, Seimo narė Vitalija Vonžutaitė kaltinami organizavę apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė Marina Liutkevičienė.

Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus ir bylą sako esant politine. Ši byla teismą pasiekė dar 2008 metais.