Darbo partijos lyderis į tai atsikirto, kad "ir prezidentas sunkiai rašo bei skaito lietuviškai". Jis aiškino, jog nė vienas lietuvis be klaidų neparašė neseniai surengto Nacionalinio diktanto.

"Tai visiška netiesa, akcijos dalyviai kaip tik parašė diktantą labai gerai. Apie 200 darbų buvo parašyti be klaidų, o 83 iš jų - idealiai", - BNS pirmadienį sakė "Atgimimo" redaktorė Indrė Makaraitytė.

Pasak jos, V.Uspakichas nesusisiekė su vertinimo komisijos nariais, be to, savaitgalį darbai dar buvo tikrinami, o rezultatai nepaskelbti.

Anksčiau pranešta, jog Nacionalinio diktanto dalyvių raštingumas nustebino vertinimo komisijos narius, mat vietoje planuoto pusšimčio, į kitą konkurso etapą pateko 83 žmonės.

"Iš Vilniaus rajono į kitą Nacionalinio diktanto rašymo etapą pateko 25 žmonės, dar 12 iš Kauno",- apie geriausiai pasirodžiusias savivaldybes BNS pasakojo vienas akcijos iniciatorių -savaitraščio "Atgimimas" apžvalgininkas Stanislovas Kairys.

Komisija, sudaryta iš 10 tikrintojų ir komisijos pirmininko, nevertino nebaigtų rašyti diktantų.

"Komisija pirmiausiai ieškojo nebaigtų darbų, tačiau jų buvo vos keli. Tokius darbus iškart atidėjome į šalį",- pirmadienį Lietuvos radijo laidoje sakė Valstybinės kalbos komisijos pirmininkė Irena Smetonienė.

Vėliau, pasak tikrintojų, komisija taisė darbus "iki pirmos klaidos", o tai reiškia, kad vos ją radus, darbai buvo atidedami į šalį ir toliau nevertinami.

"Darbų, kurie visiškai atitiktų originalą, buvo du, tačiau nenorėčiau minėti, kurioje savivaldybėje", - sakė I. Smetonienė.

"Aš moku rašyti lietuviškai!" - tokiu šūkiu mūsų šalies gyventojai buvo kviečiami į pirmąjį Nacionalinio diktanto konkurso etapą sausio 28 dieną.

Savivaldybės salėse rašiusiųjų darbai buvo siunčiami vertinti į Vilnių. 10 vertinimo komisijos narių Pedagogų profesinės raidos centre tikrino diktantus ir turėjo atrinkti 50 geriausių darbų. Iš viso diktantą rašė per pustrečio tūkst. žmonių.

Kito etapo dalyviai vasario 18 dieną rinksis Vilniaus universitete, Vinco Krėvės auditorijoje, ir rašys dar vieną diktantą. Vertinimo komisija juos vietoje ištaisys ir paskelbs nugalėtoją - raštingiausią Lietuvos pilietį. Jo laukia prizas - "Visuotinės lietuvių enciklopedijos" komplektas.

Abiejų diktantų tekstai - literatūrinio kūrinio ištrauka iki 200 žodžių. Diktantus parinko Vilniaus universiteto docentas Bronislovas Dobrovolskis.

Akcijos iniciatoriai skelbia, jog šia akcija nesiekiama patikrinti, ar Lietuvos gyventojai moka visas išimtis ir skyrybos niuansus - norima paskatinti, kad kiekvienas pamąstytume apie kalbos grožį, girdimo žodžio esmę, diktanto sąvoką.

Šiemet diktanto negalėjo rašyti lietuvių kalbos specialistai ir moksleiviai.

"Kitais metais savarstome galimybę pakviesti diktanto rašyti ir lietuvių kalbos specialistus bei moksleivius", -sakė viena iš akcijos iniciatorių, savaitraščio "Atgimimas" redaktorė Indrė Makaraitytė.

Rašyti diktantą nėra nauja idėja. Tokius renginius jau senokai organizuoja prancūzai, jau kelerius metus jis rašomas Olandijoje ir Lenkijoje.