Pirmasis komisijai liudijo V. Uspaskichas. Komisijos pirmininkas Andrius Mazuronis informavo, kad atvyks ir bylą kuruojantis prokuroras Saulius Verseckas – jam V. Uspaskichas esą nori pateikti keletą klausimų. Dešiniųjų atstovai Arvydas Anušauskas ir Remigijus Šimašius prieštaravo – esą akistatą surengti galima, tačiau prokuroro ir „darbiečių“ lyderio dialogas esą gali tapti nevaldomas ir užtęsti komisijos posėdį. A. Mazuronis replikavo, kad pats S. Verseckas sutiko stoti į žodžių mūšį su V. Uspaskichu.

Darbo partijos lyderis savo kreipimąsi pradėjo pareikšdamas, kad pats siekia skaidrumo, ir dėl to atsisakė europarlamentaro kėdės.

„Aš atsisakiau Europos Parlamento mandato, nors man buvo suteikta ir šiokia tokia neliečiamybė. EP davė sutikimą vykdyti teisminį procesą ir taikyti man tik piniginį užstatą. Atsisakęs EP mandato, aš nuo to atsiriboju, ir esu jūsų rankose, jūsų valioje“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

Toliau jis kalbėjo apie prezidentą Valdą Adamkų, kuris neseniai duotame interviu prisipažino raginęs prokurorus kuo greičiau perduoti bylą teismui. „Tai kalbėjo Lietuvos Respublikos prezidentas. Tai iškart nurodė, kad jis nurodinėja, ką daryti su šita byla“, - teigė V. Uspaskichas.

Politikas taip pat citavo V. Adamkaus knygą „Paskutinė kadencija“, o tiksliau – ištrauką, kurioje aprašomas susitikimas su Albinu Januška ir Dainiumi Dabašinsku. A. Januška šiame epizode išreiškė susirūpinimą, kad Rusijoje tuomet buvęs V. Uspaskichas sugrįš į Lietuvą ir nebus suimtas.

„Darbiečių“ lyderis citavo ir ištrauką, kurioje V. Adamkus prisimena kratas jo namuose bei prašymą prokurorams skirti daugiau pareigūnų. „Dar vienas įrodymas“, - dar vieną priekaištą kadenciją baigusiam prezidentui metė V. Uspaskichas.

Politikas taip pat citavo prezidento susitikimo su Algimantu Valantinu – dabar jau buvusiu generaliniu prokuroru – aprašymą V. Adamkaus knygoje. Tuomet tik kandidatu į prokuratūros vadovus buvusį A. Valantiną prezidentas aprašė kaip gerą specialistą ir dvejojo, ar jam užteks ryžto imtis griežtų veiksmų.

„Tarptautinėje praktikoje to pilnai užtektų pripažinti, kad šita byla yra politinė“, - tęsė V. Uspaskichas.

„Darbiečių“ lyderis teigė buvęs daug kam nepatogus – tiek dėl priešinimosi „Lietuvos dujų“ ir „Geonaftos“ privatizavimui, tiek dėl inicijuotų tyrimų ir t.t.

Prokuroras į V.Uspaskicho klausimus atsakyti nenorėjo

Po šių V. Uspaskicho pasisakymų į posėdį atvyko prokuroras S. Verseckas.

„Darbiečių“ lyderis prokurorui citavo bylos kaltinamąjį aktą. Pirmiausiai jis paklausė, kodėl nurodomos nusikalstamos veikos pradžios data – 2004 m. liepa. Politikas tvirtino kasmet liepą išvažiuojantis iš Lietuvos, taigi fiziškai negalėjęs liepos viduryje užsiimti kokių nors nusikalstamų schemų organizavimu. „Nebuvau tada Lietuvoje, neorganizavau jokių grupių. Todėl kaltinimas man nepagrįstas“, - teigė V. Uspaskichas.

Tokia procedūra kiek nustebino S. Versecką. Prokuroras teigė esąs pasiruošęs į komisijos narių klausimus dėl V. Uspaskicho liudijimo, bet ne į paties „darbiečių“ lyderio klausimus.

Tęsdamas savo pasisakymą, Darbo partijos lyderis teigė neorganizavęs jokios nusikalstamos grupės ir byloje neradęs jokio tai patvirtinančio liudijimo, o kaltinamajame akte šie kaltinimai surašyti.

V. Uspaskichas taip pat stebėjosi, kodėl kaltinamajame akte parašyta, kad jis „nurodė“ V. Vonžutaitei vesti dvigubą buhalteriją bei „davė atskirus nurodymus“ kituose bylos epizoduose ir „sistemingai kontroliavo“ proceso eigą. „Byloje nėra tokių faktų“, - tvirtino politikas.

Vieną po kito, jis toliau vardijo kaltinamojo akto punktus, kurių esą nepatvirtina nė vienas liudytojas ar kaltinamasis.

„Darbiečių“ lyderis taip pat neigė jam priskiriamus veiksmus, esą jis ką nors „įrašė“ ir „pasirašė“. Esą nieko jis pasirašęs nebuvo. Politikas neneigė pasirašęs byloje minimą pirminę partijos finansinę deklaraciją, tačiau parašą ant galutinės deklaracijos esą dėjo ne jis, o partijos pirmininkės pareigas tuomet ėjusi Loreta Graužinienė.

Dalis jam metamų kaltinimų esą nurodyti dar keisčiau – tuo metu, kai V. Uspaskichas nebuvo Lietuvoje.

V. Uspaskichas taip pat teigė teisme negalėjęs išreikalauti kai kurių bylos priedų. Komisijos „darbiečių“ lyderis prašė, kad ji šiuos priedus iš teisėsaugos išreikalautų.

Jis ironizavo, esą Mokesčių inspekcijai taip pat reikėtų pareikšti kaltinimus – mat mokesčių inspektoriai priėmė Darbo partijos deklaracijas.

A.Ūsą įtaria dirbus saugumiečiams

Politikas tvirtino, esą dokumentai, kuriais galimai neteisėtus Darbo partijos pinigus grindžia prokuroras, „darbiečiams“ buvo „pakišti“, ir nieko bendro su partija neturėjo.

V. Uspaskichas taip pat pareiškė, esą jam nepalankius parodymus davę Darbo partijos bylos veikėjai į partiją buvo infiltruoti jai pakenkti siekusių asmenų. Tarp tokių asmenų jis nurodė buvusį bendražygį Viktorą Muntianą bei verslininką, „Dujotekanos“ akcininką Rimandą Stonį. Nepalankius liudijimus davusius veikėjus V. Uspaskichas vadino „agentukais“.

Atskirai išskirtas velionis Andrius Ūsas – neseniai išteisintas velionis Kauno pedofilijos bylos kaltinamasis. V. Uspaskichas teigė įtariantis, kad A. Ūsas dirbo Valstybės saugumo departamentui ir buvo infiltruotas į Darbo partiją.

Darbo partijos lyderio monologo metu, prokuroras S. Verseckas neslėpė ironiškos šypsenos.

V. Uspaskichas taip pat citavo „WikiLeaks“ dokumentą, kuriame jau minėtas A. Januška esą teigė JAV ambasadoriui, kad Darbo partijos lyderio pabėgimą iš šalies „suinžinieravo“ Lietuvos Vyriausybė, kuriai tuo metu vadovavo Algirdas Brazauskas.

Jis citavo ir socdemą, A. Brazauską premjero kėdėje pakeitusį Gediminą Kirkilą. Šis „WikiLeaks“ dokumente esą pareiškė, kad socdemai siekė eliminuoti „darbiečius“ iš politinės arenos.

„Darbiečių“ lyderio monologas tęsėsi daugiau kaip pustrečios valandos. Komisija nutarė kitai dienai – penktadieniui – nukelti V. Gapšio pasisakymą. Pats politikas teigė ketinantis užtrukti apie 45 minutes.

Teigė sulaukęs pasiūlymų trauktis iš politikos mainais į bylos nutraukimą

Komisijos pirmininkas A. Mazuronis teiravosi, kaip V. Uspaskichas vertina VSD, A. Januškos ir D. Dabašinsko vaidmenį Darbo partijos byloje.

„VSD darė kratas, VSD darė visus pasiklausymus“, - atsakė V. Uspaskichas, pridurdamas, esą su Rusijos tarnybomis buvo derinama, kaip jį pašalinti iš politikos olimpo.

Komisijos vadovas taip pat klausė, ar kokie nors žmonės jam siūlė bylos nutraukimą mainais į pasitraukimą iš politikos.

„Buvo ne vieną kartą: pasitrauk, ir viskas pas tave pasibaigs“, - atsakė V. Uspaskichas.

A. Mazuronis prokuroro S. Versecko teiravosi, ar iš tiesų byloje nėra dokumentų su V. Uspaskicho parašu. Prokuroras išvardijo kelias finansines deklaracijas „su žinomai neteisingais duomenimis“, kurias dabina partijos lyderio autografas.

„Yra dvi deklaracijos, kuriose tiesiogiai egzistuoja V. Uspaskicho parašai. Tačiau jis yra kaltinamas ne tik dėl tų deklaracijų, kurios buvo tiesiogiai jo pasirašytos“, - kalbėjo S. Verseckas, pridurdamas, esą V. Uspaskichas įtariamas organizavęs ir kitų melagingų finansinių deklaracijų pateikimą.

Aiškindamas, dėl ko Darbo partijos lyderis kaltinamas veiksmų organizavimu tuomet, kai nebuvo Lietuvoje, prokuroras teigė, kad veiksmai buvo sąlygoti ankstesnių sprendimų.

S. Verseckas stebėjosi V. Uspaskicho prašymu pateikti esą nuslėptas ekspertų išvadas. Esą kaltinamajam pabaigus ikiteisminį tyrimą buvo perduota visa byla – „iki paskutinio lapelio“.

„Specialistų išvados, priedai yra nuo 69 tomo iki 150 tomo. Bylos didžiąją dalį sudaro ne kas kita, kaip Darbo partijos ūkinės-finansinės veiklos specialistų patikrinimo išvados, priedai“, - nurodė prokuroras.

Jis taip pat replikavo V. Uspaskichui, kuris tikino, kad visi, kas norėjo su juo susisiekti Rusijoje, tai galėjo padaryti, tačiau prokurorams tai nepavyko. Esą niekas iš apklaustų asmenų nenurodė partijos lyderio adreso Maskvoje, o pats jis atsiuntė laišką be atgalinio adresu Rusijoje – laiškas iš Maskvos esą buvo atsiųstas iš Kėdainių.

Posėdį papuošė Darbo partijos bylos tomai

S. Versecko argumentai, esą viskas, ko reikia komisijai, yra byloje, neįtikino V. Uspaskicho. Darbo partijos lyderis savo padėjėjų paprašė, kad šie pristatytų bylos medžiagą į salę.

Pasirodo, Darbo partijos byla – kelios dešimtys tomų – buvo čia pat, Seime. Jau netrukus daugybė segtuvų buvo įgabenta į komisijos posėdžių salę.

Pasiūlė apklausti komisijos vicepirmininką A.Paulauską

Konservatorius Kęstutis Masiulis pasiūlė apklausti liudytoju Artūrą Paulauską – buvusį Seimo pirmininką, „darbietį“ ir neliečiamybės klausimą sprendžiančios komisijos vicepirmininką. Mat V. Uspaskichas savo ieškinyje jį kaltina bylos užsakymu.

A. Paulauskas replikavo, esą V. Uspaskicho advokatai rėmėsi Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimo dėl VSD veiklos stenogramomis, o pats neturėjęs su tuo nieko bendra.

K. Masiulis taip pat pasiūlė A. Paulauskui nusišalinti, tačiau atsakymo nesulaukė.

Ankstesniame posėdyje liudijo juodosios buhalterijos bylą kuruojantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas. Jo pasisakymas bei atsakymai į komisijos narių klausimus užtruko daugiau kaip dvi valandas.

Pavaldinį atlydėjęs generalinis prokuroras Darius Valys apsiribojo trumpa prakalba, kurioje prašė palaikyti prašymą dėl neliečiamybės panaikinimo ir teigė, kad jokių politinio susidorojimo elementų byloje nėra.

DELFI primena, jog juodosios buhalterijos byloje V. Uspaskichas, V. Gapšys ir V. Vonžutaitė kaltinami sukčiavimu. Baudžiamosios teisės ekspertų nuomone, jiems gresia realios laisvės atėmimo bausmės, o lygtinis laisvės atėmimas – vargiai tikėtinas. Patys kaltinamieji kaltinimus kategoriškai atmeta, o bylą vadina politine.

Trys Seimo frakcijos jau pareiškė balsuosiančius už „darbiečių“ neliečiamybės atėmimą. Tokią poziciją išsakė konservatoriai, liberalai ir socdemai.