Premjeras Andrius Kubilius, dar trečiadienio vakarą išgirdęs DP reikalavimus, tepasakė, kad jie "šiek tiek stebina". DP savo siūlymus vakar pareiškė aptarsianti tik su koalicijos lyderiais ir ministrais, o ne su paprastais derybininkais, kaip norėjo konservatoriai.

Partneriai skeptiški

Pasak valdančiajai koalicijai priklausančios Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Audriaus Endzino, "darbiečių" siūlymai pateikti aiškiai suvokiant, kad jie nepriimtini. Parlamentaras prisipažino sunkiai įsivaizduojantis, kaip eksportuojančioms įmonėms pridėtinės vertės mokestis (PVM) gali būti sumažintas iki 7 proc., o dividendai apmokestinti 50 procentų.

Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas Vytautas Bogušis pažymėjo, kad Seime kartu su biudžeto projektu pateiktas visas blokas socialinių dalykų, kuriems jau pritarė Vyriausybė. "Jei, kaip sakė "darbiečiai", planuojama mokesčių revoliucija, viską reikėtų revizuoti iš naujo, kad nesugriūtų sistema", - sakė liberalcentristas.

"Kažkas siurrealistiško", - lakoniškai DP idėjas, paskleistas viešojoje erdvėje, įvertino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Vitas Matuzas. Kartu su frakcijos kolega Valentinu Stundžiu jis įpareigotas sėsti su "darbiečiais" prie derybų stalo.

Tautos prisikėlimo partijos frakcija, pasak jos nario Dainiaus Budrio, pritaria "darbiečių" raginimui nemažinti jokių socialinių išmokų. Tačiau dėl kitų siūlomų mokesčių pakeitimų "prisikėlietis" teigė abejojantis.

Improvizacija laisva tema 

Ekonomistui Povilui Gyliui dėl viešoje erdvėje pasklidusios skurdžios informacijos apie DP siūlymus kyla du klausimai: vienas - ar siūlymų rengėjams netrūksta žinių, kitas - gal "darbiečiai" šoka viliotinį, kurio neketina baigti vestuvėmis? "Siūlymai neįtikimi, tai veikiau improvizacija laisva tama. Jei pateikiami skaičiai yra teisingi, tuomet apskritai neaišku, kaip įmanoma surinkti biudžetą", - pažymėjo P.Gylys. Tačiau jis nepeiktų "darbiečių" siūlymo dividendus apmokestinti 50 procentų. "Dividendai - nuosavybės pajamos, kurios iškeliauja į maljorkas, margaritas, už jas perkamos jachtos ir kiti prabangūs dalykai", - dėstė ekonomistas.

Užtat "darbiečių" mintys apie energetikos demonopolizavimą P.Gyliui nesuprantamos. "Kas kita, jei būtų kalbama apie protingą valdymą, reguliavimą saugant viešąjį interesą", - pabrėžė ekonomistas.

Finansų analitikui Stasiui Jakeliūnui DP siūlymai kelia abejonių dėl jų įgyvendinimo, ypač turint galvoje tarptautines direktyvas ir kitus reikalavimus. "Diferencijuoti PVM pagal tai, ar įmonės eksportuoja, ar ne, ir kokią dalį, teoriškai labai gražu, tačiau praktiškai -neįmanoma", - mano jis. Nerealus ir DP siūlymas nemažinti socialinių išmokų. "Nesvarbu, kokie būtų įgyvendinti verslo rėmimo planai, jie nepadidins biudžeto pajamų tiek, kad padėtis iš esmės pagerėtų. Valstybės finansų būklė prasta ir, matyt, blogės, todėl mažinimas neišvengiamas", - įsitikinęs finansų analitikas.

Politologas Vytautas Dumbliauskas įtaria, kad DP nė neketina eiti į koaliciją, o tik žaidžia viešųjų ryšių žaidimą. "Visi tie vieši posėdžiai, reikalavimas derėtis viešai - akivaizdus žaidimas, kurio tikslai netrukus paaiškės", - spėjo jis. Pasak V.Dumbliausko,

"darbiečiai" puikiai supranta, kokia trapi koalicijos ir Vyriausybės padėtis, todėl jiems nenaudinga sėsti į skęstantį laivą.

Storas paketas 

DP parengtame pakete siūloma iki 7 proc. sumažinti PVM įmonėms, vidaus rinkoje konkuruojančioms su importine produkcija ir ne daugiau kaip 40 proc. savo gaminių bei paslaugų eksportuojančioms į užsienį. Gyventojų pajamų mokestį rekomenduojama mažinti iki 10 proc., pelno - iki 5 proc., "Sodros" - iki 10 procentų. Tačiau visi dividendai turėtų būti apmokestinti 50 procentų. DP pakete yra ir siūlymas sunkmečiu įvesti nekilnojamojo turto mokestį.

Taip pat raginama decentralizuoti energetikos bendroves ir liberalizuoti šią rinką. Energetikos įmonės turėtų pelno mokestį mokėti nuo apyvartos, o ne nuo turto vertės, kaip yra dabar. Tai esą leistų papildyti biudžetą maždaug 0,5 mlrd. litų. "Darbiečiai" taip pat reikalauja progresinių mokesčių ir nemažinti socialinių išmokų. Gyventojams, gaunantiems mažiau nei 860 litų, siūloma sukurti papildomą apie 100 litų krepšelį. Tai būtų nacionalinių gamintojų produkcija. Taip valstybė per mėnesį nupirktų ir vargingai gyvenantiems žmonėms išdalytų produktų maždaug už 30 mln. litų.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją