Interviu Rusijos portalui izvestia.ru jis taip pat pažymėjo, kad nepaisant naujosios Visagino atominės jėgainės (VAE) projektui nepalankių referendumo rezultatų šis projektas nebus stabdomas.

"Nėra jokių abejonių dėl to, kad mes visomis kryptimis gerinsime ryšius su Rusija - tai labai platus spektras diversifikacijai. Reikia pažymėti, kad aš kaip Europos Parlamento narys pasisakysiu apie jo suartėjimą su Rusija. Tai atneš daugiau naudos visoms pusėms", - cituojamas V.Uspaskichas portale izvestia.ru publikuojamame interviu.

"Reikia mąstyti objektyviai - mes juridiškai susiję su Europos Sąjunga, mes esame ES nariai. Mes - tai ES ir Rusija. Negali būti net klausimas keliamas, kas artimesnis. Mūsų santykiai su Rusija plėtosis glaudžiau ir žymiai efektyviau. Žinoma, ne Lietuvos suvereniteto sąskaita. O jei bus kokie nors klausimai, liečiantys tarptautinius santykius, mes įsiklausysime į ES nuomonę", - teigė Darbo partijos lyderis.

Rusijos portalo paklaustas ar Lietuva narystės Sovietų Sąjungoje neiškeitė į narystę kitoje - Europos Sąjungoje, V.Uspaskichas pareiškė, kad "šių dviejų sąjungų negalima lyginti".

Tačiau pridūrė, jog dabartinė Rusija eina demokratiniu keliu ir nurodė visuomet tai pabrėžiantis.

"Net tuomet, kai Europarlamente buvo rengiama rezoliucija dėl Rusijos parlamento ir prezidento rinkimų, aš kritikavau šią rezoliuciją, kalbėjau, kad rinkimai vyko demokratiškai. Pats buvau šiuose rinkimuose, stebėjau rinkimus 20 rinkimų apylinkių, bendravau su opozicinėmis partijomis ir niekas Europarlamente negalėjo manęs kitaip įtikinti. Nemačiau jokių rinkimų (Rusijoje - red.)pažeidimų",- kalbėjo V.Uspaskichas.

"Aš dažnai kritikuoju ES veiksmus dėl daugumos diktato, kuris dažnai būna reakcingas, konservatyvus, jie kartais iš principo ieško problemų su Rusija. Su Rusija nereikia ieškoti problemų, bet reikia ieškoti gerų santykių. Pavyzdžiui, mano pasisakymai Lietuvos atžvilgiu dėl okupacijos (sovietų - red.) žalos atlyginimo. Aš dar prieš rinkimus pasakiau, kad tai neefektyvus būdas ieškant draugystės su Rusija. Su ja galima dirbti kur kas geresnėse pozicijose. Rusija - mūsų kaimynė", - sakė V.Uspaksichas.

Komentuodamas VAE projektui nepalankius referendumo rezultatus, jis pabrėžė, kad darbas ties šiuo projektus bus tęsiamas.

"Dėl referendumo projektas nebus sustabdytas. Darbas ties šiuo projektu tęsis. Todėl, kad referendumas - tai tik tautos patarimas, o ne įsakymas. Taip buvo suformuluotas referendumo klausimas. Mano požiūriu, šis referendumas įvyko per anksti. Todėl, kad į daugelį klausimų nebuvo atsakymų. Kai bus projektas, kai žinosime jo kainą, gaminamos elektros energijos kainą, šio objekto integracijos į ES tinklus ir mūsų sistemą kainą, tada mes žinosime, kiek jis mums naudingas. Jei matysime, kad jis mums nenaudinga, padėsime tašką. Jei mums tai bus naudinga, prieš tai pateikę visus faktus tautai darkart suorganizuosime referendumą ir paklausime, ar mums verta tęsti AE statybą", -dėstė V.Uspaskichas.

Negalutiniais duomenimis, Darbo partija pirmajame rinkimų ture iškovojo 18 Seimo nario mandatų. Tuo metu referendume 62,7 proc. rinkėjų pasisakė prieš naujos atominės elektrinės statybas.