„Šiuo metu Lietuvai ypatingai svarbus yra sklandus ir nuoseklus Vyriausybės darbas kartu su prezidente ir Seimu padedant Lietuvos žmonėms kopti iš ekonominių ir finansinių sunkumų. Atsižvelgdamas į susidariusią situaciją pareiškiu apie savo atsistatydinimą“, - teigė V. Ušackas.

Pasak atsistatydinančio ministro, dirbti A. Kubiliaus vadovaujamoje Vyriausybėje – puikioje ir darniai dirbančioje komandoje – buvo didelė garbė ir malonumas. V. Ušackas padėkojo premjerui, kabineto nariams, koalicijos partneriams ir jį delegavusiai Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams už išreikštą pasitikėjimą, paramą bei bendradarbiavimą.

„Dirbdamas ir įgyvendindamas Permainų Vyriausybės programą vadovavausi priesaika sąžiningai tarnauti Tėvynei ir demokratijai, dirbti Lietuvos žmonių gerovei. Tai – ypatingas jausmas ir atsakomybė. Dirbau daug, sąžiningai ir su meile. Man aukščiausios yra asmens laisvės, pagarbos žmogui ir jo orumui, demokratijos, įstatymo viršenybės, atjautos ir bendruomeniškumo vertybės“, - postringavo V. Ušackas.

Jis išreiškė įsitikinimą, kad nepriklausomai nuo personalinių pokyčių Lietuvos diplomatinė tarnyba pateisins žmonių lūkesčius ir užtikrins Lietuvos nacionalinių interesų raišką“.

Trečiadienį per susitikimą su premjeru Andriumi Kubiliumi prezidentė pareiškė nepasitikėjimą V. Ušacku ir paprašė Vyriausybės vadovo pradėti ministro atleidimo procedūrą.

„Prezidentė informavo premjerą, kad bendras darbas su V. Ušacku nebuvo sėkmingas ir yra neperspektyvus, nes ministras yra praradęs prezidentės pasitikėjimą“, - po susitikimo žurnalistams sakė šalies vadovės atstovas spaudai Linas Balsys.

Anot D. Grybauskaitės, užsienio politika yra itin svarbi valstybės interesams ir „negali tapti užsienio reikalų ministro politinės savireklamos įkaite“.

Iš karto po šio pareiškimo V. Ušackas žurnalistams tikino pasitrauksiąs, kad nebūtų kliūtimi darniai Vyriausybės veiklai, tačiau pirmiausiai norėjo sulaukti koalicijos atstovų susitikimo. Jis įvyko trečiadienį. Po šio susitikimo valdančiųjų atstovai teigė gerai vertinantys V. Ušacko darbą, tačiau jo einančio šias pareigas nebeįsivaizduoja dėl prezidentės pareikšto nepasitikėjimo.