Ž. Plytnikas su komisijos sprendimu nesutinka ir ketina skųsti jį teismui.

„Generalinės miškų urėdijos įdiegtos antžeminės automatinės miško gaisrų stebėjimo sistemos vertinimą VPT atliko vykdydama Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos pavedimą. Ši tarnyba dėl Generalinės miškų urėdijos veiksmų atlieka ikiteisminį tyrimą ir tai nieko bendro neturi su E.Sakalauskaite“, - pranešime spaudai cituojamas Ž. Plytnikas.

Kaip žinoma, Ž. Plytniko vadovaujama VPT yra pateikusi išvadas, kad Generalinė miškų urėdija pažeidė įstatymą, įsigydama beveik 44 mln. litų kainavusią gaisrų stebėjimo sistemą. Buvo teigiama, kad ši sistema nefiksuoja tyčia miškuose sukeltų gaisrų.

Tačiau bėda ta, kad Generalinei miškų urėdijai vadovauja Benjaminas Sakalauskas, kurio dukra Eglė Sakalauskaitė anksčiau dirbo VPT ir kuri yra padavusi Ž. Plytniką į teismą dėl teiginių apie jos nėštumą.

„Nustatyta, kad VPT direktorius Ž. Plytnikas, būdamas privataus pobūdžio konflikte su E. Sakalauskaite, priiminėjo tarnybinius sprendimus dėl jos tėvo B. Sakalausko vadovaujamos Generalinės miškų urėdijos“, - teigiama etikos sargų sprendime.

E. Sakalauskaitę iš VPT direktoriaus pavaduotojos pareigų Ž. Plytnikas atleido 2011 m. lapkričio mėnesį. Gruodžio mėnesį Ž. Plytnikas išsakė abejones dėl E. Sakalauskaitės nėštumo, o šioji privataus kaltinimo tvarka padavė buvusį vadovą į teismą. Šioje byloje keliamas 100 tūkst. litų civilinis ieškinys, aršetuotas tokios pačios vertės Ž. Plytniko turtas.

„Kilus privataus pobūdžio konfliktui su Generalinio miškų urėdo dukra, Ž. Plytnikas nedeklaravo aplinkybių, galinčių kelti interesų konfliktą, ir nepateikė aiškiai išreikšto ir dokumentais įforminto nusišalinimo, kai vykdant tarnybines funkcijas kilo būtinybė spręsti klausimus, susijusius su Generaline miškų urėdija“, - sako VTEK.

Komisija konstatuoja, kad Ž. Plytnikas elgėsi priešingai: bylinėdamasis su E. Sakalauskaite dėl galimo šmeižto VPT vadovas nuolat priiminėjo sprendimus, teikė nurodymus, organizavo patikrinimo veiksmus dėl Generalinės miškų urėdijos, kuriai vadovauja E. Sakalauskaitės tėvas.

„Faktą, kad Ž. Plytnikas nevengė interesų konflikto iliustruoja ir ta aplinkybė, kad Ž. Plytnikas plačiai komentavo Generalinės miškų urėdijos veiklą visuomenės informavimo priemonėse“, - teigia etikos sargai.

Komisija taip pat pažymi, kad būdamas privataus pobūdžio konflikte su E. Sakalauskaite, Ž. Plytnikas priiminėjo sprendimus dėl VPT pozicijos teisme nagrinėjant jos atleidimo pagrįstumą.

VTEK konstatavo, kad Ž. Plytnikas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, nes nevengė interesų konflikto, nenusišalino tokiam konfliktui iškilus ir nedeklaravo privataus pobūdžio ginčo su buvusia pavaduotoja.