Kaip BNS informavo VTEK atstovai, VTEK posėdyje, kuriame bus priimtas sprendimas dėl Š.Biručio, ketina dalyvauti pats ministras.

Skundą pateikę Seimo konservatoriai Valentinas Stundys ir Arvydas Anušauskas tvirtino, kad oficiali Š.Biručio komandiruotė į JAV buvo numatyta birželio 29–liepos 5 dienomis, tačiau Kultūros ministerija apmokėjo verslo klasės bilietus birželio 29–liepos 11 dienomis.

Pats Š.Birutis teisinosi, kad atostogų metu jis dalyvavo anksčiau suplanuotuose darbiniuose susitikimuose, o atostogas pasirinkęs, nes dešimties dienų komandiruotė esą galėjo pasirodyti per ilga.

VTEK, atlikusi dar vieną tyrimą dėl ministro nedeklaruotų ryšių su Bulgarijoje registruota įmone „Agrolitas“, rugsėjį konstatavo, kad politikas supainiojo interesus. Š.Birutis interesus deklaravo tik kai apie jo valdomą įmonę buvo pranešta žiniasklaidoje. Po šio VTEK sprendimo opoziciniai konservatoriai reikalavo Š.Biručio atsistatydinimo, premjeras Algirdas Butkevičius paliko tai spręsti ministrą delegavusiems „darbiečiams“. Tuometinis Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis rekomendavo Š.Biručiui VTEK sprendimą skųsti teismui - ministras tai yra padaręs.