Tyrimo duomenys rodo, kad politikas numatyta tvarka per 30 kalendorinių dienų terminą nedeklaravo keturių sandorių. Du iš jų – vieną pinigų dovanojimo sūnui ir vieną akcijų pirkimo iš UAB „Agrokoncenas“ – R. Karbauskis privalėjo deklaruoti iš karto, kai tapo Šiaulių rajono savivaldybės tarybos nariu 2015 m.

Kitus du pinigų dovanojimo sandorius sūnums politikas sudarė jau eidamas Seimo nario pareigas – pernai lapkritį, – tačiau deklaravo tik šiemet sausį.

VTEK pabrėžia, kad Seimo nariams yra taikomi aukštesni veiklos skaidrumo ir atsakomybės standartai, nei paprastiems valstybės pareigūnams ar tarnautojams. Visuomenė turi pagrįstų ir teisėtų lūkesčių, kad Seimo nariai veikia laikydamiesi aukštesnių moralės ir tarnybinės etikos principų.

Tyrimą VTEK atliko žiniasklaidoje paskelbtos informacijos bei žurnalistų kreipimųsi pagrindu.

Karbauskis: pagaliau žurnalistai galės pasidžiaugti

LVŽS lyderis R. Karbauskis, komentuodamas VTEK sprendimą, DELFI teigė, kad išvada ir negalėjusi būti kitokia.

„Aš gi žinau, kad pavėlavau deklaruoti. Nesitikėjau, kad sprendimas bus kitoks, nes VTEK visiškai teisūs – pavėlavau ir atsakau“, - kalbėjo jis.

Tačiau R. Karbauskis stebėjosi, kad pavėlavimas pateikti deklaracijas prilyginamas sąmoningam nutylėjimui apie galimą interesų konfliktą.

„Aš interesus esu deklaravęs: vaikus, įmones. O šiuo atveju tik pavėlavau deklaruoti. Tai visiškai ne tas pats, kai žmogus nedeklaruoja savo ryšių, pavyzdžiui, su kažkokia įmone, o paskui balsuoja jai naudinga linkme. Niekada to nesu daręs ir nesirengiu daryti“, - kalbėjo „valstiečių“ vedlys.

Jis aiškino, kad jo atveju niekada nekyla klausimų dėl nesumokėtų mokesčių ar kitų problemų.

„Aš tuos dalykus jau tikrai sugebu susižiūrėti, kad nepažeisčiau. Bet yra kaip yra: pavėlavau, deklaravau vėliau. Bet ir pradžiuginsiu žurnalistus, nes šiais metais neturėsite progos rašyti apie mane, kaip apie ūkininką, sumokantį mažai mokesčių. Šiais metais beveik milijonas eurų Pajamų mokesčio mano sumokėta asmeniškai, nes mokėjau daug už dividendus, 15 proc.”, - sakė R. Karbauskis.