Apie problemas VTEK dėl M. Siaurio prieš metus jau rašė „Lietuvos rytas“. R. Karbauskis teigė tada nereagavęs, nes esą to laikraščio neskaito, ir neturėjo įrašo.

„Jeigu mes neturėtume įrašo, mes nieko negalėtume padaryti“, – sakė R. Karbauskis.

Šiuo metu jis tikina išklotines gavęs iš savo frakcijos narės Agnės Širinskienės, kuri juos esą tikriausiai gavo iš asmens, kuris jį padarė.

Pradžioje R. Karbauskis pasakė, kad apkaltą P. Urbšiui ketinama pradėti turimo įrašo pagrindu. Kita problema, kuri kyla šioje situacijoje, kad, DELFI žiniomis, teismas yra atmetęs minėtą įrašą, nes jis padarytas neteisėtai.

„Valstiečių“ lyderis tame problemos neįžvelgė. „Jeigu tai būtų teisinis procesas, be abejonių negali (būti įrodymu). (Apkalta) tai yra pirmiausia politinis procesas, šitoje situacijoje niekas nesirems neteisėtu įrašu, remsis parodymais, kuriuos duos tie žmonės, kurie tame įraše yra fiksuoti. O VTEK narių paaiškinimas, kad jie nieko nekomentuos dėl to, kad įrašas yra neteisėtas, iš viso diskredituoja VTEK“, – sakė R. Karbauskis.

Procesas yra teisinis ir politinis

Konstitucinės teisės specialistas Vytautas Sinkevičius paaiškino, kad apkaltoje susipina ir teisiniai, ir politiniai procesai.

„Teisinis procesas – dėl to, kad apkalta galima tik tada, kai gaunama Konstitucinio Teismo (KT) išvada, ar Seimo narys šiurkščiai nepažeidė Konstitucijos, nesulaužė priesaikos“, – sakė V. Sinkevičius.
Pasak jo, KT tokiu atveju vertina visas aplinkybes, kurios jam prieinamos.

„Jeigu KT pasakys, kad yra šiurkščiai pažeista Konstitucija ir sulaužyta priesaika, tada Seimas, kaip politinė institucija, ar pašalinti narį apkaltos proceso tvarka. Jeigu KT pasisakytų priešingai, tada Seime apkaltos procedūra iškart nutraukiama ir negali būti toliau vykdoma“, – sakė V. Sinkevičius.

Klausimų kilo ir dėl Seimo pirmininko vaidmens

Kol kas R. Karbauskis negalėjo tiksliai atsakyti, kuo M. Siaurio atleidimo istorijoje skiriasi P. Urbšio ir V. Pranckiečio veikimas. Esą visos aplinkybės turi paaiškėti po susitikimo su Seimo pirmininku.

Jis taip pat nesureikšmino to, kad „valstiečių“ frakcija, nors posėdžiavo vakar vakare ir šiandien ryte, iki šiol nepriėmė sprendimo dėl galimybės inicijuoti apkaltą P. Urbšiui.

„Šiandien manęs nebuvo fiziškai, dėl to ir nesvarstė (to klausimo)“, – sakė R. Karbauskis.

Jo nuomone, ne problema yra ir tai, kad premjeras Saulius Skvernelis turi kitą nuomonę – kad nereikia nei VTEK performuoti, nei apkaltų.

„Jau ne sykį buvo, kai frakcija turėjo kitą nuomonę nei premjeras, bet tai nereiškia, kad yra problemos frakcijoje“, – sakė R. Karbauskis

Buvo paviešintas įrašas

Penktadienį A. Širinskienė paviešino posėdžio, kuriame buvo daromas spaudimas M. Siauriui įrašas. Plačiau apie tai galima paskaityti čia.

„Valstiečių“ frakcija spręs dėl apkaltos tuometiniam Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkui Povilui Urbšiui. „Valstiečių“ lyderis teigė laukiąs atsakymų ir iš Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio. P. Urbšys yra sakęs, kad R. Karbauskis jam kerštauja.

Kaip rašė BNS, VTEK tyrimo komisija pernai rudenį nustatė, kad komisijos Prevencijos skyriaus vadovas M. Siaurys sumenkino dalykinę įstaigos reputaciją ir viršijo tarnybinius įgaliojimus, rengdamas išaiškinimą buvusiai Seimo narei „valstietei“ Gretai Kildišienei dėl privačių interesų deklaravimo, (ji nedeklaravo, kad jos motina iš R. Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ nuomoja automobilį), dienraščiui „Klaipėda“ pateikdamas išankstinę nuomonę dėl buvusios Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narės elgesio, neteisėtai rinkdamas duomenis apie VTEK narius ir darbuotojus.