Iki šiol daugiau nei metus laikinojo VTEK pirmininko pareigas ėjo Virginijus Kanapinskas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teikė jo kandidatūrą į nuolatinius komisijos vadovus, bet Seimas šią kandidatūrą antradienį atmetė. Už balsavo 43 parlamentarai, 44 buvo prieš ir 22 Seimo nariai susilaikė.

„Kadangi Seimas neišreiškė pasitikėjimo, turėtume kelti klausimą ir dėl vadovavimo laikinumo. Taigi, turėsiu teikti ką nors iš komisijos arba komisija gal apsispręs, kad jai vadovaus vyriausiasis pagal amžių. Ir jeigu neklystu, tai yra ponas Katuoka“, – paskelbus balsavimo rezultatus sakė V. Pranckietis.

Prieš pat balsavimą iškelta abejonių, ar teisėtai V. Kanapinskas tapo laikinuoju pirmininku.

Abejonės buvo paremtos buvusio VTEK pirmininko Romo Valentukevičiaus teiginiais, kad posėdžio, kuriame priimtas šis sprendimas, nė nebuvo, tik jo atsisveikinimo su komisija renginys.

Situaciją pirmadienį aiškinosi Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, išklausė VTEK narius bei ginčijamą posėdį protokolavusią komisijos darbuotoją.

R. Valentukevičius pateikė savo raštišką paaiškinimą. Jis teigė, kad pernai kovo 17 dieną posėdžio, per kurį priimtas sprendimas laikinai vadovauti komisijai pavesti V. Kanapinskui, nebuvo. Anot jo, vyko atsisveikinimo renginys.

VTEK nariai aiškino, kad posėdis sušauktas skubiai, nes atsistatydinus R. Valentukevičiui reikėjo perduoti komisiją.

Anot jų liudijimo, po atsisveikinimo su R. Valentukevičiumi jis pats, komisijos narys Saulius Katuoka ir V. Kanapinskas surengė skubų posėdį sekretorės kabinete. Posėdis buvo protokoluojamas, R. Valentukevičius po to pasirašė protokolą.

Priimtas sprendimas į šias pareigas skirti V. Kanapinską, VTEK narės Dalios Paulauskaitės pozicijos atsiklausta telefonu.

Ankstesnis VTEK vadovas R. Valentukevičius iš pareigų pasitraukė pernai kovą, gresiant balsavimui dėl nepasitikėjimo Seime.

Pagal įstatymą, kai nėra nuolatinio komisijos pirmininko, jai laikinai vadovauja vyriausias pagal amžių VTEK narys.

Iki šiol vyriausias komisijos narys Saulius Katuoka atsisakydavo imtis pirmininko pareigų dėl sveikatos.

VTEK komisiją sudaro penki nariai, vienas jų skiriamas pirmininku. Be V. Kanapinsko, komisijoje dar yra S. Katuoka, D. Paulauskaitė, Edmundas Sakalauskas, Antanas Šenavičius.